image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Пам’яті  льотчика-героя

16:00 25.06.2014

20 червня, напередодні чергової річниці початку Великої Вітчизняної війни, в селі Новомиколаївка відбувся урочистий мітинг, присвячений Миколі Глазкову — військовому льотчику, який пройшов усю війну і повернувся додому героєм. В урочистому заході взяли участь керівництво району, представники місцевої влади, мешканці села та мелітопольські краєзнавці.

памяти «Минуло трохи більше двох років з того часу, як ми встановили меморіальну дошку на честь Миколи Глазкова. Це унікальна людина — офіцер, який став Героєм Югославії. Він воював проти фашистської чуми на території не тільки Радянського Союзу, а й інших країн», — сказав у своїй промові голова Мелітопольської районної ради Юрій Єсипенко.памяти2

Заступник голови Мелітопольської райдержадміністрації Олександр Баша подякував новомиколаївцям за високий рівень патріотичного виховання молоді:

«В героїчному літописі Великої Вітчизняної війни гідне місце посідає подвиг нашого земляка Миколая Глазкова. Сьогодні хочу висловити подяку усім жителям Новомиколаївки за те, що вони шанують пам’ять про наших дідів та прадідів, виховують патріотизм у молодого покоління».

Також до присутніх звернулися голова районної організації ветеранів війни, праці та дітей війни Тамара Селезньова і голова спілки краєзнавців Мелітопольщини Володимир Різник.

Микола Трохимович Глазков був у числі тих, хто в перших рядах пішов  на фронт. Серед великої кількості його військових нагород особливе місце займає звання Героя Югославії. В 1944 році він взяв участь в операції з порятунку оточених югославських партизанів, серед яких був майбутній лідер країни Йосип Броз Тіто.

Після війни Микола Глазков на відмінно закінчив сільськогосподарський технікум і до самої пенсії працював на благо рідного краю.

Рідні та близькі героя (на мітингу були присутні його племінники Микола Кришкін та Алла Тарасенко) згадують Миколу Трохимовича з теплом,  відзначають, що це була  дуже скромна людина, справжній патріот рідної землі.

«Він дуже мало говорив про війну і взагалі був скромною людиною, справжнім фанатом авіаційної справи. Свій військовий кітель практично не знімав — розлучався з ним тільки, щоб випрати», — згадує племінниця Алла Тарасенко.

На завершення мітингу присутні поклали квіти до меморіальної дошки М.Т. Глазкова і хвилиною мовчання вшанували пам’ять героя та  українських воїнів, які зовсім недавно загинули від рук терористів на ІЛ-76.

Після урочистостей гостей села запросили до шкільного  музею. Тут на честь героя  створена окрема експозиція, де знаходяться його особисті речі, численні подяки й нагороди та військовий кітель, з яким він не розлучався до кінця життя. Бачачи схвальні відгуки сельчан і всіх присутніх, варто відзначити велику роботу з підготовки заходу голови первинної ветеранської організації села Тетяни Горб, завідувачки шкільного музею Надії Хавер, працівників сільського будинку культури. Рідні М.Т. Глазкова, мелітопольські краєзнавці разом з організаторами  заходу поклали квіти до пам’ятника льотчику-герою на сільському кладовищі.