image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Бібліотеки Мелітопольського району працюють на потреби громади

9:22 25.09.2014

Мелітопольська районна централізована бібліотечна система одна з найбільших в області. Це 34 бібліотеки: 32 сільські бібліотеки-філії,  Костянтинівська дитяча бібліотека-філія та Центральна районна бібліотека. За останні 20 років кількість бібліотек залишається незмінною. Всі населені пункти  району в яких проживає 500 і більше осіб мають стаціонарні бібліотеки, відповідно до норм забезпечення населення публічними бібліотеками. При бібліотеках працює 14 нестаціонарних пунктів обслуговування населення.

В організації нестаціонарного обслуговування існують проблеми, пов’язані з відсутністю транспорту. Бібліотекарі розраховують тільки на власні сили та громадський транспорт,  але  намагаються впроваджувати новий та креативний підхід. Вони організували такі форми нестаціонарного обслуговування, як:

  • Бібліогастролі (обслуговування навчальних закладів та організацій на замовлення);
  • Бібліотечна швидка допомога (обслуговування інвалідів вдома за телефонним дзвоником);
  • Бібліотечний патронат (обслуговування на дому ветеранів війни та праці);
  • Бібліотечний десант (обслуговування дачних кооперативів)

Також впроваджується в роботу виїзний читальний зал. Двічі на місяць пенсіонери, інваліди, ветерани будуть знайомитися з новими періодичними виданнями біля поштового відділення або місцевого ринку.

Бібліотеки Мелітопольського району сьогодні намагаються йти в ногу з часом, а саме бути цікавими, потрібними і привабливими для користувачів та в цілому для громади. Для цього  намагаються бути поміченими, розширюють сферу своїх послуг, використовуючи найрізноманітніші популяризаторські заходи, запроваджуючи новітні технології при обслуговуванні користувачів. Так у 2013 році був створений блог «Мелітополька центральна районна бібліотека» ( kniga11.blogspot.com), який постійно поповнюється новою та цікавою інформацією, віртуальна довідка та група на сайті «Однокласники». В цьому році розпочали свою роботу блоги Семенівської б/ф № 17, Костянтинівської дитячої бібліотеки-філії, Терпіннівської б/ф № 8, Вознесенівської б/ф № 2 та сторінка на фейсбуці Орловської б/ф № 14.

Нині, крім 5 бібліотек системи, які одержали комп’ютери за програмою «Бібліоміст» в кількості 15 шт., ще 4 комп’ютери були придбані сільськими радами та спонсорами. Це Тихонівська б/ф № 23 – спонсор голова Новопилипівської сільської ради Федорченко В.С., Спаська б/ф № 18 – спонсори голова агрофірми «Мир» Руденький В.І. та депутат Верховної Ради Баліцький Є.В., Новенська б/ф № 32 – спонсор голова сільської ради Бутенко В.В., Орловській б/ф № 14 —  спонсори —  спільнота мінонитів м. Молочанська.

В Центральній районній бібліотеці намагаються наладити роботу так, щоб відвідувачі приходили до бібліотеки не лише для того, щоб попрацювати за комп’ютерами, але й навчатися, читати чи обмінюватися книжками, зустрічатися, спілкуватися. Щоб чим-небудь зайняти дітей, які чекають чергу в Інтернет-центр, при бібліотеці організований «Ігровий майданчик», де є пазли, шахи, настільні ігри, олівці, розмальовки для різних вікових груп дітей. Багато дітей приходять до бібліотеки з батьками, котрі  можуть теж почитати, відпочити і зняти стрес.

На абонементі ЦРБ по-іншому використали простір. Зробили зони для читачів:

  • «Уголок дачных мудрецов»
  • «Стиль життя – здоров’я»
  • «Читайте класику сьогодні»
  • «Сучасні українські письменники»
  • «Історичний калейдоскоп»
  • «Центр правової культури»
  • «Мій край – це серця рідна пристань»

При оформленні книжкових виставок використовується новий підхід. Традиційні книжково-ілюстровані виставки доповнюються елементами театралізації, використовуються засоби емоційного впливу на користувачів, предмети культури музейного характеру.

Особлива увага в бібліотеках району приділяється краєзнавчій роботі. Вона стала одним із пріоритетних напрямків  діяльності і це сприяє підвищенню авторитету бібліотеки серед членів громади. У багатьох сільських бібліотеках створені міні-музеї села. А саме, це Тихонівська б/ф № 23 , Спаська б/ф № 18 , Астраханська б/ф № 1 . Разом з письмовими документами, завідуючі бібліотеками зібрали предмети матеріальної культури і, можна сказати, що вони є засновниками музеїв свого села і на громадських засадах проводять відповідну роботу.

Так завідуюча Астраханською б/ф №1 Буякова Інна Всеволодівна поряд з музеєм села організувала світлицю, де для учнів місцевої школи проводить різноманітні заходи.

Завідуюча Тихонівською б/ф № 23 Селіванова Любов Василівна за власні кошти їздила до архіву м. Сімферополя для пошуку матеріалів про своє село.

Завідуюча Спаською б/ф № 18 Рашевська Наталія Олександрівна у 2013 році на базі музею провела урок портрет «Людина – творець своєї долі», присвячений Героям Соціалістичної праці Журавльову А.Д. та Зорі І.І., жителям с. Спаське.

Майже у всіх сільських бібліотеках створені папки, альбоми «Моє село – краплиночка на карті». Костянтинівська б/ф № 7 (завідуюча Коваленко Н.М.) та Костянтинівська дитяча б/ф (завідуюча Ольховська Г.А.) зібрали свідчення очевидців-старожилів про Голодомор, сталінські репресії, події війни 1941-1945р.р. для видання «Книги Пам’яті с. Костянтинівка». Крім того, вони оформили стенд «Учасники війни в Афганістані – наші земляки».

Частиною краєзнавчого фонду є актуальна інформація з питань діяльності органів місцевої влади. Опубліковані офіційні  документи, матеріали сесій, розпорядження голови райдержадміністрації та інше можна знайти в Центрі правової культури, який діє при Центральній районній бібліотеці та в папках — досьє і картотеках в сільських бібліотеках.

Різні категорії користувачів району – пенсіонери, безробітні й бездомні, молодь, яка не знайшла свого місця в житті, аграрії, підприємці можуть отримати інформацію за темами:«Все про пенсійну реформу»,«Знаємо свої права – виконуємо свої обов’язки»,«Увага! Усе про субсидії»,«Земельна реформа»,«Фермерське господарство і організація управління, досвід»,«Сільський зелений туризм».

Всі користувачі Інтернет-центру, починаючи роботу за комп’ютером, можуть отримати інформацію про органи місцевого самоврядування, так як на робочому столі кожного комп’ютера розташований ярлик з відповідним посиланням. Також пам’ятки з сайтами органів місцевого самоврядування користувачі можуть побачити на стенді «Імперія інформаційного простору» при Інтернет-центрі та Центрі правової культури у розділі «Місцеві органи влади».

Важливу роль у популяризації краєзнавства відіграють клуби за інтересами: «Ріднокрай» та «Чомусики» — ЦРБ, «Джерело» — Зарічнівська б/ф № 28. Емоційні заходи, які проводять на засіданнях клубу, особлива атмосфера пробуджують у молоді національно- патріотичні почуття, інтерес до історії, традицій свого народу.

При ЦРБ діє регіонально-інформаційний туристичний центр «Великий Степ», де громада району одержує інформацію про туристичні маршрути та об’єкти району (Національний історико-археологічний заповідник «Кам’яна Могила», «Цілющі Джерела», «Лінія Вотан», «Колодязь щастя» та ін.), технологічні карти екскурсій, а також про «Зелений туризм» на Мелітопольщині.

Бібліотеки спільно з місцевою владою, ветеранськими організаціями, працівниками шкіл, будинків культури, роблять все для організації дозвілля людей похилого віку, які в нашому районі потребують великої уваги. Проводяться різні тематичні вечори, вечори-зустрічі, вечори-вшанування. При бібліотеках в районі діє декілька клубів для ветеранів: «Надія» — ЦРБ, «Вогник» — Спаська б/ф № 18, «Берегиня» — Терпіннівська б/ф № 8, де люди похилого віку активно спілкуються, відпочивають та ховаються від самотності.

Бібліотекарі ЦРБ займаються крім того і волонтерством. Люди похилого віку та інваліди, які не можуть самі прийти до бібліотеки, обслуговуються книгоношенням. Бібліотекарі регулярно додому приносять книги, періодичні видання, розповідають про новини, за необхідністю допомагають придбати продукти.

Тісно ЦРБ співпрацює з Мирненським обласним центром соціально-психологічної реабілітації дітей Запорізької обласної ради. Кожен четвер діти з Ценрту мають змогу займатися за комп’ютером в Інтернет-центрі, для них проводяться тренінги з оволодіння знань роботи за комп’ютером та в мережі. Крім того вони є членами гуртка «Смайлик», де раз на місяць проводяться цікаві заходи з використанням комп’ютерів.

По-новому, дуже цікаво в цьому році проходив з 3 по 9 березня Шевченківський тиждень. Протягом цього Тижня бібліотекарі проводили ряд заходів до 200- річчя Кобзаря.

Родзинкою заходів стала вулична районна акція «Мелітопольщина читає Шевченка» для мешканців смт. Мирне. Працівники бібліотеки відвідали всі організації: Сільську раду, почтове відділення, комунальне господарство, Мелітопольське лісомисливське господарство, амбулаторію, де роздавали надруковані вірші Шевченка, народні прислів’я про нього. А у центрі Мирного була презентована книжкова виставка «Живи, Кобзарю, в пам’яті людській».

Змінюється матеріально-технічна база бібліотек у кращу сторону. Сьогодні користувачі хочуть приходити у сучасну, теплу, привабливу, комфортну бібліотеку. У зв язку з цим,  на плечі бібліотекарів покладається пошук додаткових джерел фінансування чи то на передплату періодики, придбання книг, чи на ремонт та проведення масових заходів.

Бібліотекарі теж  змінюються. Вони вболівають за бібліотечну справу, за свою власну бібліотеку та громаду, яку обслуговують. Кожен бібліотекар займається самоосвітою, щоб іти в ногу з часом і не залишитись осторонь від усього, що відбувається у сучасному світі, показуючи  читачам, мешканцям села і керівництву, що сільський бібліотекар ініціативний, компетентний та здатний працювати краще в інтересах  всієї громади.