image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Екскурсія краєзнавців до Запоріжжя

15:05 27.11.2014

Нещодавно відбулася екскурсія членів «Спілки краєзнавців Мелітопольщини» до Запоріжжя, організована головою Спілки В.І.Різником.

IMG_1675Володимир Іванович, який довгий час жив і навчався в Запоріжжі, по ходу нашого маршруту розповідав про визначні пам’ятки історії та культури міста. Спочатку ми відвідали музей техніки Богуслаєва. Цьому музею всього лише два роки, багато хто з нас навіть не здогадувався про його існування. Та побачене приємно вразило нас. На площі перед будівлею музею відвідувачі з захопленням роздивлялися велику кількість військової техніки: протитанкові гармати, легендарні «Катюші», системи залпового вогню «Град», зенітні комплекси «Шилка», крилаті ракети Х-55, вертоліт Ми-24В та ін. Поряд розміщена мирна техніка: трактори «Запорожець» і «Фордзон», довгожитель цивільної авіації АН-2, прозваний людьми «кукурудзяником».IMG_1731

На першому поверсі музею ми оглянули експозицію, присвячену історії моторобудівного заводу, відомого сучасникам як «Мотор Січ». Побачили унікальну колекцію поршневих і реактивних двигунів, які випускали на підприємстві в різні часи. Особливо нас зацікавила історія двигунів до літаків ЛА-5 і ЛА-7, на яких літав тричі Герой Радянського Союзу І.І.Кожедуб, наш земляк, Народний Герой Югославії М.Т.Глазков та багато інших відомих героїв війни. Ми ознайомилися з розвитком реактивної авіації: виробництвом двигунів для літака МиГ-15, безпілотних радіокерованих літаків-ракет. З захопленням ми розглядали величезні двигуни, які встановлюються на неперевершені «Руслан» і «Мрію». Поряд розміщена велика кількість товарів народного вжитку, які випускав і продовжує випускати «Мотор Січ».

А на другому поверсі нас чекала ще одна унікальна експозиція — колекція мотоциклів 30-х — 80-х років минулого століття. Ми побачили добре відомі марки вітчизняного і зарубіжного виробництва: «Чезета», «Ява», «Харлей-Девідсон», «БМВ» і багато інших. Не меншим здивуванням для нас стали подарунки і сувеніри від партнерів з різних країн світу: Ізраїлю, Польщі, Саудівської Аравії, Індії… В одному з залів представлено колекцію тульських самоварів і глиняні вироби часів трипільської культури — особисте зібрання В.Богуслаєва.

Відвідини цього музею дають можливість оцінити інтелект і титанічний труд наших попередників та сучасників, відчути гордість за талановитих і працьовитих земляків.

Побували ми і на легендарному острові Хортиця. Під час тригодинної екскурсії нас супроводжував заступник директора музею історії Запорозького козацтва Сурченко С.В. Оглянувши мальовничі краєвиди, які відкриваються з оглядової площадки, ми попрямували вздовж укріплень, мимо давніх курганів до історико-культурного комплексу «Запорозька Січ». Цей комплекс — модель військового та адміністративно-політичного центру Запорозького козацтва, який дає повне уявлення про матеріальну і духовну культуру козаків. На 3 гектарах розташовані 23 зрубні і турлучні (з вальків) споруди. Ми побачили козацькі курені,будинок кошового отамана, військову канцелярію, скарбницю, січову школу, гарматну. В центрі розміщена найвеличніша споруда — церква Покрови Пресвятої Богородиці. Знайшлися меценати, які подарували іконостас, тож тепер вона діюча. Навколо Січі є глибокий рів, насипано земляний вал, на якому щільно укріплені загострені дерев’яні бруси (частокіл) — все, як було насправді. Поза територією Січі розташований зовнішній кіш, де розміщені кузня, гончарня, корчма, житлові будинки. Для шанувальників декоративно-ужиткового мистецтва тут проводять майстер-класи ковалі, гончарі та ін. Можна придбати сувеніри запорізьких умільців.

Музей історії Запорозького козацтва має понад 32 тис. експонатів. Ми оглянули експозиції, присвячені найдавнішим часам, періоду Київської Русі, козацької епохи, новітньої історії запорізького краю. Вразили нас своєю величчю діорами «Битва князя Святослава» та «Військова рада на Січі». Особливу увагу всі відвідувачі звертали на унікальний меч, широко відомий як «меч Святослава». Його було знайдено в 2011 році на Хортиці у водах Дніпра. Багатьох зацікавила експозиція козацької зброї: шаблі, гармати, порохівниці, рушниці, пістолі.

Під час огляду карти давніх торгових шляхів мова зайшла про Муравський шлях. В.І.Різник і С.В.Сурченко домовились про спільні дії краєзнавців у вивченні та уточненні проходження цього торгового шляху через північно-західну територію Мелітопольщини. Наприкінці екскурсії приємна несподіванка порадувала нас — С.В.Сурченко подарував нам кілька примірників монографії академіка А.І.Авдєєнка «Великий Луг Запорожжя», який приділяє значну увагу Кам’яній Могилі і р. Молочній, вважає Північне Приазов’я центром цивілізації аріїв. А нашим подарунком відомому історику був «Мелитопольский краеведческий журнал».

В час екскурсії привертало увагу те, що на Хортиці було багато відвідувачів — діти, дорослі, молодь, іноземці; стоянка для автомобілів повністю зайнята і вдовж дороги припарковано безліч машин. Хоча це й не дивно, адже інтерес до історії нашої країни, її минулого і сьогодення, завжди високий.

 Тетяна Полухіна, Надія Хавер, члени спілки краєзнавців