image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Не палити і бути здоровим!

16:10 03.12.2014

DSCN3129В житті сучасного суспільства особливо гостро постає проблема тютюнопаління. Великого розповсюдження ця проблема набула серед молоді. В наш час дуже велика кількість старшокласників та студентів палять. Але інколи, проходячи повз яку-небудь школу, за її рогом можна помітити двох-трьох восьми- семи- або навіть і шестикласників, які тремтячими руками передають одне одному димлячу цигарку і кожних три секунди обертаються і виглядають з-за рогу, щоб не приведи господи не йшов хто-небудь із вчителів.

Більшість сучасних дітей, тютюнопаління розуміють не як погану звичку, а як дуже круте заняття, яким можуть займатися тільки дорослі. Ці ж діти вже через декілька років починають палити, тому, що думають, що це круто, що це привертає до них більше уваги, що на них кидатимуться дівчата і тому подібне. А скільки дівчат забуваючи, що вони вже через якихось чотири чи п’ять років стануть матерями, гублять свій організм важким, тютюновим димом. Паління – це шкідлива звичка, яка чинить негативний вплив на життя суспільства в цілому, а також на життя та діяльність особи окремо. Ця проблема стала по істинному глобальною. У багатьох країнах світу розповсюдження цієї проблеми в великому обсязі пов’язано з нестабільністю політичної та економічної ситуації, з наявністю великої кількості криз та нестабільністю політичного та економічного механізму. По відношенню до нашої країні ця проблема особливо актуальна і коріння її йдуть глибоко в історію нашого народу.

За даними ВООЗ, Україна посідає 17-те місце серед країн з уживання тютюнових виробів, що становить 1,5% загального їх виробництва. Якщо у світі на кожну людину припадає в середньому по 870 випалених сигарет на рік, то в Україні – 1500-1800 (приблизно чотири-п’ять сигарет на день), тобто майже удвічі більше за середній світовий показник. Від захворювань, спричинених палінням, щорічно вмирає 110 тис. людей. Абсолютно всі форми вживання тютюну підвищують ризик передчасної смерті від низки хронічних захворювань, особливо онкологічних, серцево-судинних та захворювань органів дихання. За даними ВООЗ, кожен четвертий підліток випалює першу сигарету в 10 років. Україна є другою країною у світі після Чілі, в якій у віці 13-15 років палять більше 30% підлітків .

Проблема куріння серед молоді дуже актуальна. Та й не тільки в нас, а й в Європі, США та інших країнах.

Що ж примушує молоду, здорову, щасливу людину потрапити в залежність від тютюну?

  1. Ну зичайно на першому місці так званий фактор “крутості.” Це коли ви знаходитесь в компанії, де більшість курці, вам пропонують сигаретку, ви ввічливо відмовляєтесь. Буває й таке, що ви не хочете відрізнятись від інших і вирішуєте спробувати. Пам’ятайте, що вас ніхто не може примусити, відмовившись ви покажете себе з кращої сторони. Такі випадки доволі часто зустрічаються серед молоді 14-17 років.
  2. Друга причина пов’язана з першою, коли виникає простий інтерес: “А що ж воно таке? Ну один раз можна” Тут без коментарів, бо вирішувати вам. Наша відповідь: “Не треба”
  3. Теж достатньо розповсюджена причина: “В мене була стресова ситуація і я вирішив покурити.” Насправді, тютюн не вирішує жодних проблем. Досвідчені курці (а таких багато) в різних напружених, нервових ситуація курять частіше та більше, бо мозок намагається відволіктись від проблеми чи завдання.

В Відродженській ЗШ І-ІІІ ст.. в рамках акції «Не палити і бути здоровим!» відбулися ряд заходів. Зокрема конкурси малюнків і плакатів «Я обираю здоровий спосіб життя», виховні бесіди з учнями.

20 листопада в рамках цієї акції, для учнів 5-7 класів була проведена година психолога «Не палити – бути здоровим» та тренінг з учнями 9-11 класів «Палити чи бути здоровим – обирайте самі», на яких практичний психолог школи  Мінакова Тетяна Ігорівна за допомогою сучасних технічних засобів продемонструвала наочно, яку шкоду організму дитини завдає тютюнопаління, навела статистичні данні про паління в світі загалом і в Україні зокрема. Учні брали активну участь у заходах, висловлювали своє відношення до цієї проблеми.

Куріння — не нешкідливе заняття, яке можна кинути без зусиль. Це-справжня наркоманія, і тим більше небезпечна, що багато хто не приймає її всерйоз. Однією з найактуальніших буде ця проблема в середовищі учнів середньої школи. Куріння і школяр не сумісні, оскільки шкільні роки — це роки зростання як фізичного, так і розумового.

Учень 11 класу Коваль Максим

Вчитель української мови та літератури Ришкова О.В.