image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Держземагентство повідомляє

В Україні триває повторна грошова оцінка земель, протягом року завершено роботи в 1291 населеному пункті

В Україні триває повторна грошова оцінка земель населених пунктів. Протягом 2014 року було завершено повторні роботи у 1291 з 29733 населених пунктів України. Про це повідомляє Управління ринку та оцінки земель Державного агентства земельних ресурсів України.

Як зазначають в Держземагентстві, інформація про проведення нормативної грошової оцінки земель кожного поселення України міститься у вільному доступі в Довіднику показників нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, який оприлюднено на офіційному веб-сайті Держземагентства України в розділі “Оцінка земель населених пунктів” (http://dazru.gov.ua/hroshova-otsinka-zemel/otsinka-zemel-naselenykh-punktiv.html).

Проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів забезпечує зростання надходжень до бюджетів, оскільки на її основі формується податок на землю – основне джерело поповнення місцевих бюджетів. Так, у 2012 році додаткові надходження до місцевих бюджетів становили 2,5 мільярда гривень, за 2013 рік зросли на 300 мільйонів гривень у порівнянні з попереднім роком.

Нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується також для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, вартості земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, а також при розробленні показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.

Як відомо, первинна нормативна грошова оцінка земель усіх населених пунктів в Україні була повністю завершена у 2013 році. Обов’язковість проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів передбачено Законом України “Про оцінку земель”, періодичність її проведення (повторна нормативна грошова оцінка) – раз на 5-7 років.

Прес-служба Держземагентства України

249-96-89

244-82-53