image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Перший селекціонер вітчизняної черешні

15:45 08.07.2015

4 липня  виповнилося 110 років з дня народження мелітопольського вченого-селекціонера, кандидата сільськогосподарських наук, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки Михайла Оратовського.

IMG_7381
Напередодні ювілейної дати  пам’ять про колегу вшанували теперішні та колишні працівники дослідної станції садівництва ім. Сидоренка. Вони зазначили, що Михайло Оратовський був першим, хто селекціонував вітчизняну черешню, та є засновником різновиду мелітопольської солодкої ягоди. Дослідник також займався селекцією й інших кісточкових. Директор дослідної станції садівництва ім. Сидоренка Володимир Сенін зазначив, що М. Оратовський був першим кандидатом наук в дослідній станції та понад 20 років очолював відділ селекції.

Заступник голови районної ради Олександр Баша висловив своє захоплення працею науковця та подякував усім, хто продовжує його працю.

За свою невтомну працю вчений був нагороджений державними відзнаками, своїми дослідженнями він прославляв Мелітополь та мелітопольську черешню не тільки на всю країну, а й за кордоном. Роки праці зі своїм видатним вчителем пригадала його учениця Галина Федченкова.IMG_7385

— Він був людиною виключної енергії. З раннього ранку до пізнього вечора він працював і ніколи не втомлювався. Ми, молоді, іноді втомлювались, а він просив: «Дівчатка, ну попрацюйте, будь ласка, ще». На третє відділення він їздив разом з нами. Транспорту у нас не було, тож добирались ми туди на попутному транспорті, — розповіла вона.

Під час своїх виступів присутні зазначали, що внесок Михайла Оратовського  в селекцію кісточкових фруктів є неоціненним та наголосили, що завжди берегтимуть пам’ять про діяльність селекціонера.