image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Подекуди людина потребує лагідного слова

11:05 09.07.2015

Минулого тижня виповнилося п’ять років з дня заснування районної комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування».

IMG_7334За цей час послугами центру скористалося більше шести тисяч жителів Мелітопольського району. З них майже чотири тисячі — це  самотні громадяни поважного віку або ті, хто потребує сторонньої допомоги.

Директор установи Віталій Нєдєлько розповів, що впродовж роботи центру жителі району, які опинилися у складних життєвих обставинах, могли скористатися й іншими видами допомоги. Зокрема, вони отримали матеріальну допомогу, брали засоби реабілітації на прокат. Тобто людина, навіть якщо не має статусу інваліда, але отримала ушкодження, може взяти собі для тимчасового користування у терцентрі, наприклад,  ходунки, інвалідний візок.

Спеціалісти центру надають допомогу й тим громадянам, які не мають постійного місця проживання. За їх допомоги вдалося відновити втрачені документи дев’ятьом особам та оформити цим громадянам пенсію.

Основне навантаження припадає на соціальних працівників територіального центру, саме вони надають допомогу самотнім жителям району.

— В обов’язки соціального працівника входить: купівля продуктів харчування, прибирання в оселі та у дворі, приготування їжі, придбання ліків… Звісно, виконуючи цю роботу, не можна лишитись байдужим і до переживань підопічних. Наші працівники виконують ще й роль психологів — до кожної людини вони мають індивідуальний підхід, знають, що подекуди людина потребує просто лагідного слова. Хоча психологічної                 освіти переважна більшість  не має, — наголошує Віталій Нєдєлько.

Двічі на тиждень соціальний працівник відвідує своїх підопічних, незважаючи на погодні умови. В середньому на одного соцпрацівника приходиться від 10 до 13 підопічних.

З п’ятиріччям утворення Територіального центру колектив закладу привітав голова Мелітопольської районної ради Олександр Мордик.

Він подякував колективу терцентру за відданість своїй роботі та співчуття до проблем громадян, які опинилися у скрутних життєвих обставинах.

Начальник районного управління соціального захисту населення Юрій Маслєнніков підкреслив, що соціальні працівники завжди можуть знайти індивідуальний підхід до своїх підопічних та у вирішенні їх проблем завжди співпрацюють із управлінням соцзахисту.

В свою чергу спеціалісти комунальної установи запевнили, що вони й надалі сумлінно виконуватимуть професійні обов’язки та докладатимуть максимум зусиль для поліпшення життя самотніх громадян.