image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Заборгованість зі сплати земельного податку зростає

9:49 10.09.2015

За вісім місяців цього року до місцевих бюджетів Мелітопольського району надійшло майже вісім мільйонів гривень у вигляді земельного податку та орендної плати. Заступник начальника Мелітопольської об’єднаної податкової інспекції Тетяна Кисельова розповіла, що одним із джерел, які наповнюють місцеві бюджети, є плата за землю.

— Плата за землю поділяється на орендну та земельний податок. Податкова інспекція станом на перше травня за даними земельного кадастру проводить нарахування земельного податку. До першого липня відбувається вручення рішень-повідомлень, в яких вказується сума, розрахункові рахунки, реквізити щодо місця сплати податку. Після цього надається шістдесят днів на оплату.
Але нарівні з позитивною динамікою залишаються і недоліки. Є громадяни, які мають заборгованість зі сплати земельного податку або орендної плати. «Заборгованість з орендної плати складає більше 300 тис. грн., з земельного податку — пів-мільйона гривень», — розповіла Тетяна Кисельова.
На боржників поширюються вимоги податкового кодексу щодо нарахування штрафної санкції у розмірі 10%, за умови, якщо оплата відбулася в термін до 30 днів. Якщо гроші відправлені пізніше, вже діє інша штрафна санкція.
Тетяна Кисельова розповіла також і про осіб, які звільнені від сплати податку. До цієї категорії належать пенсіонери, інваліди 1-2 групп, сім’ї, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років.
«Податок з доходів фізичних осіб теж вагомо наповнює місцевий бюджет району», — стверджує посадовець. — «17, 5 млн. грн. надійшло до місцевого бюджету Мелітопольського району, що складає виконання плану більше 100 %».
Тетяна Кисельова розповіла також і про виплату акцизного податку.
— Акцизний податок надходить до місцевих бюджетів в залежності від місцезнаходження об’єкта, який здійснює продаж підакцизних товарів. Цього податку одержано 4 млн. 700 тис. грн., — підкреслила посадовець.
За її словами, податкова інспекція вже неодноразово зверталася до всіх суб’єктів підприємництва із проханням відреагувати на законодавчі зміни акцизу.
Податківці повідомляють: у разі виникнення питань щодо орендної платні або земельного податку з громадян, треба звертатися до 111 кабінету Мелітопольської об’єднаної податкової інспекції.