image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Активісти проти торгівлі із окупованим Кримом

14:56 24.09.2015

С 20 вересня кримські татари та громадські активісти розпочали безстрокову акцію «Громадська блокада Криму». До неї долучилися й жителі Мелітополя.

IMG_0721
Заступник голови Мелітопольського кримськотатарського комітету «Азат» Ділявер Сейтумеров зазначив, що кримські татари Мелітополя не змогли залишитись байдужими, а тому разом з іншими представниками свого народу вирушили на кордон материкової України та окупованого Криму. За його інформацією, більше 120 мелітопольців знаходяться там і готові стояти стільки, скільки буде потрібно.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров наголосив, що одна з цілей блокади  — привернення уваги до проблем його народу, який залишився в окупованому Криму, права та свободи якого постійно порушуються.

— Ми вимагаємо, щоб політичні заручники були звільнені. Ми кажемо про те, що повинні припинитися систематичні обшуки та напади на домівки кримських татар. Ми повинні мати можливість вільно пересуватися, ми повинні мати право жити у себе вдома.

IMG_0699Він наголосив, що на півострові мають постійно перебувати міжнародні місії, які б моніторили дотримання прав людини. А ще активісти зазначають, що вони вкрай не згодні із законодавством України, яке регламентує вільну економічну зону в Криму. За їх словами, це сприяє зміцненню окупантів за рахунок України.

— Є немало товарів так званого подвійного призначення, частина з них іде на посилення російських військ окупованого Криму. Це будівельні матеріали, це метал. Ми вважаємо, що це неприйнятно в умовах, коли агресор, який напав на нашу країну і захопив частину нашої території, користується нашими товарами, — пояснив Рефат Чубаров.

В той же час, щоб кримські татари та інші громадяни, які проживають в окупації, не страждали від нестачі продуктів харчування та предметів першої необхідності, учасники акції закликають Кабінет Міністрів України створити поблизу кордону своєрідні базари, де б мешканці Криму могли придбати необхідні товари.

В свою чергу, координатор комітету з захисту прав кримськотатарського народу, член Меджлісу Ескендер Барієв зазначає, що багато з його рідних та друзів у Криму розуміють необхідність таких заходів. Він пояснив, що цей захід — це мирний метод боротьби з окупацією.

— Основний лозунг  цієї акції — деокупація Криму, але що можуть зробити кримські татари в цій ситуації? Вони традиційно використовують ненасильницькі методи боротьби, показують, як можна боротися з окупантами і тим самим привернути увагу міжнародної громадськості до проблем свого народу, —  підкреслив Ескендер Барієв.

Акція «Громадська блокада Криму» триває. На півострів за час її проведення, за інформацією з відкритих джерел, не пройшла жодна вантажівка з українськими товарами.