image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Посадове крісло з магнітом, або Чому колишній голова райради рветься на свою стару посаду бодай на декілька днів

IMG_207416 жовтня Мелітопольська районна рада отримала постанову Мелітопольського міськрайонного суду про визнання недійсним рішення 36 сесії Мелітопольської районної ради від 11 вересня 2014 року про незаконне зняття з посади тодішнього голови райради Юрія Єсипенка. 

Юридична казуїстика
Таке рішення суду юристи райради та діючий голова ра-йонної ради Олександр Мордик визнали неправомірним. За їх словами, при винесенні постанови суддею були допущені грубі порушення процесуального права.
— Суддя не розглянув надане нами клопотання 14 червня 2015 року про залишення діла без розгляду. Осно- вою для цього було те, що 22 жовтня 2014 року цим же судом Юрію Олеговичу було відмовлено у позові у зв’язку з тим, що він пропустив строки подачі заяви, — наголосив Олександр Мордик.
Також у районній раді нарікають на упередженість судді, бо неодноразово судом не повідомлялось про час і дату слухання.
— Останнє судове засідання відбулося й зовсім без представника райради, а повістка про виклик на нашу адресу не надходила. Таким чином, нас позбавили права взяти участь у судових дебатах, — наголосив Олександр Мордик.
Також діючий голова райради зазначає, що він займає виборну посаду, на яку призначений більшістю голосів депутатів райради вже після того, як на цій посаді, крім Юрія Олеговича, попрацював інший районний очільник.
— Я вибраний законно, і питання про законність мого призначення в процесі розгляду справи не порушувалось. Я працюю на цій посаді, бо таке рішення суду не може бути підставою для мого звільнення. І стає не зрозуміло, як може бути виконано це рішення суду?
Суд призупинив свою постанову
Ухвала суду призупинила виконання постанови про поновлення Ю.Єсипенка на посаді голови райради. Бо до суду було направлено клопотання щодо надання роз’яснень про виконання рішення.
— Ми були вимушені звернутися з заявою про роз’яснення нам постанови суду від 12 жовтня 2015 року. 19 жовтня ухвалою суду наша заява прийнята, її розгляд призначено на 28 жовтня поточного року.
Таким чином, згідно з ухвалою суду від 19 жовтня, строк виконання постанови від 12 жовтня призупинено так само, як і строк, протягом якого постанова може бути подана для примусового виконання.
Щодо суми, яку судом призначено виплатити колишньому голові районної ради за вимушені прогули (понад 70 тисяч гривень), то тут у Олександра Мордика також є безліч запитань.
— Мабуть, забули, або умисно ці факти не оголошені, що Юрій Олегович за час відсутності на посаді встиг попрацювати, а потім піти на пенсію. І коли робились розрахунки про виплату компенсації, то до районної ради запити про зарплатню Юрія Єсипенка не надходили.
Наразі юристи районної ради готують звернення до апеляційного суду щодо оскарження постанови Мелітопольського міськрайонного суду від 12 жовтня.
За словами голови районної ради Олександра Мордика, таке рішення суду про відновлення Юрія Єсипенка на посаді має політичний контекст, тому що вже 25 жовтня будуть обрані нові депутати райради, і, відповідно, вони виберуть нового очільника місцевого органу самоврядування.
Не допущений в кабінет протестує
Але Юрій Єсипенко з ухвалою суду про призупинення його відновлення на посаді не згоден. 20 жовтня він при-йшов до райради у супроводі особистої охорони, щоб приступити до обов’язків голови районної ради.
— Я прийшов сюди на роботу і знову був не допущений в кабінет районної ради. Там знаходився Мордик Олександр Миколайович, який рішенням суду являється незаконним головою райради. Тому що Юрія Олеговича Єсипенка обрано на першій сесії в листопаді 2010 року головою райради, а рішення 11 вересня 2014 року визнано незаконним, — наголошує Юрій Єсипенко.
Слід зазначити, що суд ви-знав незаконним рішення райради про зняття Юрія Олеговича з посади саме у вересні 2014 року, але Олександр Мордик призначений на посаду вже значно пізніше, у травні 2015 року. На 44 сесії районної ради його обрали депутати, і це рішення в суді не було оскаржено.
Багатьох мешканців Мелітопольщини дивує, що ж там в кріслі голови райради за магніт такий прихований, який притягує колишнього керівника посидіти в ньому хоча б декілька днів. І заради цього він готовий, всупереч здоровому глузду, на будь-який скандал. Прикро, але факти — уперта річ. Сподіваємось, виборці їх врахують.