image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Краплини любові до рідної мови

denukrpisemnist9 листопада в Україні День української писемності та мови був встановлений в 1997 році указом Президента України і відзначається щорічно на честь українського літописця Нестора — послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. В цей день традиційно проводяться різноманітні заходи в школах та вузах, бібліотеках.
Так, в Новобогданівській ЗШ І-ІІІ ступенів 9 листопада 2015 року вчителі української мови та літератури В. Лось та В. Віхляєва підготували та провели відкритий захід «День української писемності та мови», під час якого учні 6 Б класу декламували вірші про українську мову. Учениці 8 А класу підготували сценку — гумореску. А учениця А. Папенко виконала пісню «Мова єднання». Коли слухаєш школярів, мимоволі приходять такі думки: «Яка прекрасна українська мова! Виплекана колоссям, землею, виспівана птахами, звеличена письменниками. Мово, яка ти багатогранна, ніжна, чиста, як промінчики сонця, що яскравим сяйвом осипають землю добром, радістю, плодами…»
Також треба відзначити, що традиційно в цей день проводиться конкурс знавців української мови імені П.Яцика, в якому взяли участь 36 учнів 3-11 класів. Об 11 годині учні 7-11 класів та вчителі української мови та літератури взяли участь у Всеукраїнському диктанті національної єдності, який транслювався по телебаченню. До відзначення дня української писемності та мови у бібліотеці школи було оформлено книжкову виставку «Там, де живе рідна мова, живе український народ».
Є надія, що все це залишило в душах школярів не одну краплину любові до своєї мови та розуміння того, що мова — це скарб, без якого не можуть існувати ні народ, ні Україна як держава.
І.ГРЕЧАНА, заступник директора з навчально-виховної роботи Новобогданівської ЗОШ І-ІІІ ступенів