image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Влаштували на роботу людину з інвалідністю

В Мелітопольському районному центрі зайнятості з 23 по 30 листопада пройшов тиждень зайнятості інвалідів.

— 23 листопада у районному центрі зайнятості відбувся міні-ярмарок вакансій для осіб з особливими потребами. Представник роботодавця розповів про наявні вакансії сторожа, умови праці, розмір заробітної плати та вимоги до претендентів. Учасники отримали вичерпну інформацію стосовно цього питання та були запрошені до підприємства для співбесіди з керівництвом. За її результатами одна особа отримала направлення на працевлаштування, — розповіла заступник директора Мелітопольського РЦЗ Ольга Патлаха.

Також вона проінформувала про нещодавно проведений семінар, де фахівці розповіли людям з обмеженими можливостями про їхні права, обов’язки та про те, які послуги надає районний центр зайнятості в питаннях працевлаштування. А 27 листопада центр організував День відкритих дверей на підприємстві КЗ «Мелітопольська центральна районна лікарня», де люди з інвалідністю ознайомилися з роботою закладу та дізналися про вільні робочі місця.

Ольга Патлаха підкреслила, що такі професії, як лікар, санітар, підсобний робітник, охоронець та багато інших мають попит серед цієї категорії населення району.

Для зручності інвалідів в районному центрі зайнятості працює гаряча телефонна лінія. Телефон для довідок:              5-10-37.

— В Мелітопольському ра-йонному центрі зайнятості працюють кваліфіковані спеціа-лісти, які залюбки проконсультують та порадять, як бути в тій чи іншій ситуації. Також у нас є всі умови для інвалідів — наша будівля обладнана пандусом. До того ж інформація про наявність робочих місць для працевлаштування ін-валідів надається відкрито на нашому стенді в секторі самостійного пошуку роботи та куточку, призначеному для інформування зазначеної категорії громадян.

Протягом 2015 року районний центр зайнятості зареєстрував 41 безробітного із обмеженими фізичними можливостями, сьогодні ж ця цифра зменшилася майже в чотири рази — таких людей 11. В цьому місяці вже працевлаштована одна людина з цієї категорії, загалом у 2015 р. — 8.

Ольга Патлаха зазначила, що роботодавці ставляться до людей із обмеженими фізичними можливостями з розу-мінням та повагою.

— Ми розмовляємо з роботодавцями, що в нас є безробітні інваліди, які стоять на обліку. Роботодавець в свою чергу ознайомлює нас з  вакансія-ми, а ми його — з переліком осіб із обмеженими фізичними можливостями, які бажають працювати.

Фахівці районного центру зайнятості зазначають, що це далеко не весь список програм, до яких залучаються люди з обмеженими фізичними можливостями.

— Особам з інвалідністю надаються такі види соціальних послуг: професійна підготовка, перепідготовка або підвищення кваліфікації у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, профорієнтація, пошук відповідної  роботи та сприяння у пра-           цевлаштуванні, у тому числі шляхом організації громад-ських робіт для безробітних, надання громадянам віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, ваучера для підтримання їх конкуренто-спроможності шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності.

Мелітопольський районний центр зайнятості докладає максимум зусиль для того, щоб люди з інвалідністю почували себе повноцінними членами суспільства.