image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Новини законодавства

32392Верховна Рада України вирішила зосередити надання адміністративних послуг з видачі документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності у центрах надання адміністративних послуг.

Відповідний Закон України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)»  (проект №1580) (далі — Закон) був прийнятий Верховною Радою України 12.02.2015 та направлений на підпис Президенту України.

Вказаний документ передбачає ряд змін у різних сферах, в тому числі і у системі державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Основними факторами ефективності функціонування нової системи державної реєстрації речових прав на нерухоме майно — це орієнтація на потреби громадян, публічність та доступність інформації про зареєстровані права на нерухоме майно, спрощення та прозорість процедур реєстрації, максимальне залучення приватного сектора до процесу реєстрації.

Серед іншого, Законом пропонується покращення якості надання адміністративних послуг через введення альтернативної можливості подачі нотаріусам документів у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. Вказаний крок надасть можливість громадянам вибору звертатися туди, куди їм буде зручно.

Крім того, 25 березня 2015 року набрав чинності Закон України від 05 березня 2015 року № 247-VIII  «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення» (далі — Закон                 № 247-VIII).

Цим Законом № 247-VIII уповноважено нотаріусів здійснювати функції державного реєстратора прав на нерухоме майно у порядку та випадках, встановлених Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі — Закон).

Водночас, нотаріусу надано можливість проводити державну реєстрацію:

речових прав, похідних від права власності, на земельні ділянки сільськогосподарського призначення незалежно від нотаріального посвідчення договору, на підставі якого виникає таке право. Права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, яке виникло та оформлено в установленому порядку до 01 січня 2013 року, одночасно з державною реєстрацією похідного від нього речового права на таку земельну ділянку.

Крім того, Закон доповнено статтею 42, яка визначає особливості державної реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, право власності на які виникло та оформлено в установленому порядку до 01 січня 2013 року.

Частиною першою статті 42 Закону встановлено норму щодо одночасності державної реєстрації похідного речового права та права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, яке виникло та оформлено в установленому порядку до 01 січня 2013 року (крім випадків, коли право власності на таку земельну ділянку вже зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно), на підставі заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, поданої власником чи набувачем відповідного похідного права або уповноваженою ними особою, з урахуванням положень статті 16 Закону.

Провідний спеціаліст відділу з питань нотаріату Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Тетяна Пригор