image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Аграрії проти нового тягаря податків

IMG_2027Минулими вихідними аграрії Запорізької області перекрили рух транспорту на трасі «Харків — Сімферополь» біля м. Василівка. Таким чином вони висловлювали свій протест  проти прийнятих минулого тижня Верховною Радою змін до податкового кодексу.

Не очікували удару в спину

Суть у тому, що для сільгоспвиробників скасовують спецрежим по сплаті податку на додану вартість. Раніше він залишався стовідсотково на спецрахунках господарств. Тепер же залежно від напряму діяльності аграрії повинні сплачувати ПДВ. Так, у рослинництві слід буде віддати державі 85% ПДВ, у свинарстві і птахівництві — 50%, зі скотарства стягуватимуть 20% ПДВ. Сільгоспвиробники стверджують, що без цієї єдиної пільги від держави їм просто не вижити. Нововведення передбачають, що з 2017 сільгосппідприємства сплачуватимуть цей податок у повному розмірі.

— Ми не очікували удару в спину від нашого власного уряду, який на наших плечах з Майдану зайшов на керівні по-сади, — висловив своє ставлення до таких змін податкового кодексу голова громадської організації «Аграрний союз України» Геннадій Новіков.

Вимушені діяти радикально

Голова ГО «Аграрний союз України» у Запорізькій області Анатолій Тиховод зазначив, що така державна політика знищить аграріїв.

— Ми не хочемо деструкції, ми не хочемо чогось такого, що порушує закони Укра-їни, але на сьогоднішній день ми розуміємо: якщо зміни до податкового кодексу підпише Президент, то до збиральної кампанії наступного року підприємства просто не доживуть, — обурюється він.

Акція відбулася на всеукраїнському рівні, сільгоспвиробники з інших областей також вийшли відстоювати свої права. Сільгоспвиробники наголосили, що пішли на радикальні заходи через те, що на їх попередні акції під Верховною Радою та  в областях не звернули уваги. І якщо на місцях вони знаходять порозуміння у районних та обласних депутатів, то народні депутати України їх не чують. Не залишився осторонь проблем сільгоспвиробників і голова Мелітопольської райдержадміністрації Олександр Мангул, хоча, за словами районного очільника, саме таку форму протесту не підтримує. Та все ж він звернувся з листом до Кабінету міністрів та прем’єр-міністра України.

— Я направив лист  до Кабі-нету міністрів та прем’єр — міністра України з інформацією про ситуацію у зв’язку з прийняттям рішення про відміну спеціального оподаткування для аграріїв, з можливими наслідками, які можуть бути для аграріїв, для економіки району і економіки в цілому країни. В ньому я також за-пропонував при корекції бюджету повернутися до питання відновлення спецрежиму по ПДВ для аграріїв, — розповів Олександр Мангул.

Постраждає соціальна сфера

Одним із  гасел під час перекриття траси стало «Не чіпайте аграріїв і виводьте економіку з тіні». За словами учасників мітингу, вони є патріотами України та хочуть, щоб держава створила гідні умови праці підприємцям, бо саме в цьому бачать ріст економічних показників.

Також аграрії нагадали, що вони не тільки роблять внесок в економіку всієї країни, а й є активними учасниками волонтерського руху та підтримують соціальну сферу сіл. Представник аграріїв Мелітопольщини Сергій Зінченко за-значив, що, забираючи ПДВ, держава тим самим забирає кошти й у населених пунктів, яким аграрії надають фінансову підтримку на благоустрій та підтримку навчальних установ і закладів культури.

Налаштовані рішуче

Учасники акції наголошували, що цим заходом вони хочуть привернути увагу громадськості до своїх проблем і показати, що вони налаштовані рішуче у відстоюванні своїх прав. В той же час в ході акції авто із дітьми та спец-транспорт аграрії пропускали.

Оскільки протест сільгоспвиробників безстроковий, 28 та 29 грудня також відбулося перекриття проїжджої частини в Мелітопольському районі на трасі «Харків — Сімферополь». Вимоги у мітингувальників були ті ж самі. Аграрії сподіваються, що народні депутати, уряд країни все ж звернуть увагу на їх проблеми та залучаться до відкритого діалогу з тими, хто годує державу.