image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Святкуючи Водохрещення, відпочиваючи безпечно!

a426f3251a530b97a81288a5a7616244У зв’язку зі святкуванням Водохреща 19 січня, Управіння соціального захисту населення Мелітопольської райдержадміністраціі звертається до жителів Мелітопольського району  з застереженням бути вкрай обережними, перебуваючи поблизу водних об’єктів під час святкування. Не виходьте без потреби на лід, не залишайте без нагляду дітей поблизу водойми, переконайтеся, що лід, на який ви виходите, достатньо міцний. Дотримуйтесь елементарних правил безпеки поводження на воді, тривале перебування у річці призводить до переохолодження організму, в людини може виникнути судома, припиняється дихання, можлива втрата свідомості. Обов’язково візьміть з собою теплий одяг, щоби мати змогу після купання обтертися насухо і переодягтись. Нехай Ваш відпочинок буде радісним, приємним, а головне – безпечним!

Щоб ритуал духовного відродження не став причиною фізичного занепаду, слід усвідомити норми безпечної поведінки під час святкування Водохрещення Господня, яке православні та греко-католики традиційно відзначають 19 січня, для чого в кризі прорубують ополонку і, після освячення, повністю занурюються у крижану воду.

Вважається, що освячена в цей день вода має цілющі властивості і справляє благодійний вплив на душевний та фізичний стан людини. Уже, сам акт занурення в крижану воду є свідченням сили волі, хоробрості і прагнення до покращення фізичного та духовного стану.

Та інколи, особливо у «святковому стані», люди стрибають в ополонку скоріше заради бездумного, показного геройства чи випендру, аніж – самовдосконалення. Подібні спроби нібито очищення, найчастіше й призводять до трагічних наслідків. І взагалі, зловживати подібним оздоровленням не варто. Більш того, не слід нехтувати рекомендаціями і застереженнями лікарів та дотримуватися певних правил.

По-перше, перед купанням обов’язково слід пробігтися, адже організм має розігрітися. По-друге, перебування в холодній воді понад 20 секунд має далеко не цілющі властивості. Третини хвилини цілком достатньо, щоб організм не тільки не змерз, але й зігрівся, і в кров «викинулися» гормони, які мають протизапальну дію.

Після занурення обов’язково треба розтертися рушником і зігрітися гарячим чаєм, або більш міцним напоєм в невеликій (100 грамів) кількості. І головне, займатися подібним екстримом – під наглядом медичного працівника.

Стосовно застережень, слід зазначити що під впливом холоду в організмі звужуються судини, збільшується частота серцевих скорочень, а це – пряма дорога до інсультів та інфарктів. І хоча лікарі, в цілому, погоджуються з тим, що короткочасне занурення в холодну воду корисне, застерігають від цього людей з певними вадами здоров’я, схильними до впливу холодової алергії – забороняють взагалі. Отже перед тим, як поринути в обійми крижаної води радимо завітати до лікаря і заручитися його згодою.

На випадок, якщо все ж таки доведеться надати допомогу потерпілому за відсутності медичного працівника, слід зробити наступне: якомога швидше укрити потерпілого від вітру і холоду; замінити мокрий одяг; якщо необхідно, зробити штучне дихання та непрямий масаж серця; по-можливості дати йому гарячу їжу і питво. Ні в якому разі не намагайтеся відігріти таку людину гарячою водою чи вогнем!

 

Спеціаліст І категорії відділу з питань

праці та соціально-трудових відносин                                                           О.В. Горєлов