image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Особливості державної реєстрації спеціалізованих друкованих засобів масової інформації

ministerstvo-yustitsiyi-ukrayiniВідповідно до частини першої статті 22 Закону України «Про рекламу», реклама тютюнових виробів, реклама знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, забороняється, зокрема, у наукових, науково-популярних, навчальних, громадсько-політичних, довідкових, літературно-художніх виданнях, виданнях для дітей та юнацтва, виданнях для організації дозвілля та відпочинку, спорту та інших виданнях, у тому числі  в усіх друкованих засобах масової інформації .

Крім того, відповідно до абзацу третього частини другої статті 22 Закону України «Про рекламу», реклама алкогольних напоїв, реклама знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої, забороняється в усіх друкованих засобах масової інформації (крім спеціалізованих видань).

Для цілей Закону України «Про рекламу» друкований засіб масової інформації може вважатися спеціалізованим у випадку наявності та зазначення у свідоцтві про державну реєстрацію спеціальної категорії читачів та/або тематичної спрямованості.

Зауважимо, що у ст. 22 Закону України «Про рекламу» критерії, за якими друкований засіб масової інформації класифікується як спеціалізоване видання, не визначаються та не деталізуються. Разом з тим, для сприяння засновниками друкованих ЗМІ, які мають намір зареєструвати (перереєструвати) відповідний друкований ЗМІ рекомендується виходити з того, що критеріями віднесення певного друкованого засобу масової інформації до спеціалізованих видань, у яких дозволяється реклама алкогольних напоїв (за аналогією зі ст. ст. 21, 23 Закону України «Про рекламу»), можуть бути наявність та зазначення у свідоцтві спеціальної категорії читачів (осіб, які здійснюють господарську діяльність у сфері виробництва та обігу алкогольних напоїв) та/або спеціальної тематичної спрямованості (висвітлення питань виробництва, обігу та споживання алкогольних напоїв), виду видання за цільовим призначенням – спеціалізоване.

Просимо врахувати зазначені пропозиції при поданні заяви про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації «спеціалізованих видань».

Начальник відділу державної реєстрації

юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців,

друкованих засобів масової інформації та

легалізації громадських формувань Управління

державної реєстрації Головного територіального

управління юстиції у Запорізькій області Л.В. Біла