image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

«Майстри сокири» безкарно знищують лісосмуги

IMG_3145 [1]Більше ста дерев вирубали браконьєри у лісосмузі біля села Тихонівка Ново-пилипівської сільської ради. Пригода сталася вночі з 26 на 27 січня. Розповсюджене явище

За словами Новопилипів-ського сільського голови Віктора Федорченка, це не поодинокий випадок — кожного дня, об’їжджаючи лісосмуги, він натикається на свіжі пеньки, але щоразу вандали збільшують кількість зрубаних дерев. Віктор Федорченко бідкається, що такими діями браконьєри показують: порушники закону не бояться ні поліції, ні місцевої влади. Він також наголошує, що лісо-смуги — це захист полів від видування ґрунту та збереження його родючості.

На місце пригоди виїхали співробітники поліції, еколо-               ги та голова районної ради Олександр Мордик. Районний очільник наголосив, що, нажаль, в  Мелітопольському районі незаконна вирубка — явище досить розповсюджене, але за останній час не зареєстровано жодного судового провадження з цього приводу. Проблема в тому, що більшість лісосмуг нікому не належать.

IMG_3147 [1]— Після паювання колгоспних земель частина лісосмуг залишилась без господаря. Хоча, на мій погляд, всі лісо-смуги повинні належати державі, і сьогодні має стояти завдання для державних структур —  забезпечити збереження лісосмуг, — наголосив голова райради Олександр Мордик.

Злочинний шлях збагачення

Місцеві очільники наголошують, що громадяни масово вирубують дерева не для потреб особистого господарства, а задля свого збагачення.

— Треба припинити незаконну торгівлю дровами. Дрова везуться наліво та направо, будь-яким видом транспорту. Люди за рахунок цього заробляють гроші. Я розумів би, якщо б це робили ті, кому нічим обігрівати домівки. А це робиться заради бізнесу та наживи, — пояснив сільський голова.

В свою чергу Віктор Федорченко нарікає на бездіяльність правоохоронців.

— Ми написали в минулому році в жовтні листа на Мелітопольську райдержадміністрацію, де звернулися з проханням надати сприяння в боротьбі із вирубкою дерев. Наш лист потім був направлений в райвідділ, після чого приїхав працівник міліції допитувати голову, що він там написав і з якого приводу. На цьому все і закінчилось.

Планують рейди інспекторів

Щоб завадити діям браконьєрів, в Мелітопольському районі прийнято рішення  за-діяти екологічних інспекторів на громадських засадах, які б проводили рейди та складали протоколи на порушників. Та через бюрократичні перепони процес оформлення необхідних документів затягується.

За словами Новпилипів-ського сільського голови, були випадки, коли браконьєрів затримували місцеві мешканці, та через відсутність складу злочину правоохоронці відпускали порушників.