image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Алкоголь — один із чинників невиробничого травматизму

38Найчастіше бажання випити трохи після робочого дня або на вихідних переростає в одну з найбільш шкідливих і згубних звичок нашого суспільства. Звичка з часом формує залежність, переростаючи в алкоголізм. Варто відмовитись від пагубної звички до алкоголю на організм людини і розглянемо ряд причин, по яких варто відмовитися від нього.

З вини алкоголю відбувається більше половини аварій, третина самогубств і дві третини смертей від раку стравоходу і порожнини рота. Ці факти говорять про те, наскільки сильно алкоголь впливає на ваше особисте життя і на ваше становище в суспільстві.

Сучасні дослідження підтвердили версію, що алкоголь безпосередньо впливає на стан вашого мозку. Під дією спиртних напоїв мозок поступово всихає й зменшується в розмірах. Причому цей процес відбувається не тільки з людьми, які зловживають алкоголем, а й з тими, хто його вживає його не часто. Всього один стакан алкоголю вбиває більше 1500 клітин вашого мозку.

Алкоголь є причиною численних злочинів, безглуздих конфліктів, невиліковних хвороб, розпущеності, втрати таланту, так як поступово губить в людині особистість .
Напевно, не існує іншого продукту, що має таку ж популярність, який міг би так само зіпсувати здоров’я, особистість і розум людини. Ні для кого не секрет, що наслідки від шкоди алкоголю проявляються не відразу, але вам ніколи не уникнути того, що з часом, вони дадуть про себе знати.

Зловживаючи алкоголем, ви піддаєте небезпеці все майбутнє покоління, руйнуючи свій генетичний код. У наші дні, більш ніж в 94% випадків, генетичний код руйнується під дією спиртного та інших наркотичних засобів.

Багато алкоголіків, особливо страждають від будь-яких хвороб, стверджують, що після прийняття достатньої дози цієї отрути їм стає набагато легше. Однак це помилка. Алкоголь блокує ділянки мозку, відповідальні за самоконтроль, після чого людина відчуває почуття ейфорії, в цей же час спиртні напої тільки поглиблюють хворобу.

Багато помиляються, що без алкоголю не можливе повноцінне веселощі. Веселощі необхідно кожній людині, бо воно дає відпочинок нервовій системі, відводить від думок про проблеми і турботи, розслаблює. Алкоголь не має нічого спільного з веселощами, скоріше навіть він йому протилежний. На думку лікарів, п’яне «веселощі» – збудження під наркозом. Це перша стадія того, що спостерігають лікарі, при дачі пацієнтові інших наркотичних засобів, таких як морфій, ефір і інших. Тобто це веселощі під наркотичним сп’янінням. Після п’яних «веселощів» людина пригнічена і відчуває втому, роздратування, апатію та інші почуття, які ніколи не спостерігаються після тверезого свята.

За своєю суттю будь-який алкоголь – це той же наркотик, тільки більш розрекламований і легалізований . Саме тому так багато людей страждає від алкоголізму. Але кожна людина, що має силу волі, в силах впоратися з алкогольною залежністю і жити повноцінно і вільно.

Спеціаліст І категорії відділу з питань праці та соціально-трудових відносин

О.В. Горєлов