image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Профспілка вимагає внести зміни до державного бюджету

082c51886e5e709e083dfa0f3009d6a1Після ухвалення Закону «Про державний бюджет України на 2016 рік» профтехосвіта України, без перебільшення, опинилася на межі руйнування. Бо згідно з головним законом країни, зорієнтованим на децентралізацію, фінансування професійних навчальних закладів повністю переклали на місцеві бюджети. Про те, що ці бюджети не завжди спроможні задовольнити навіть нагальні потреби місцевих громад, звісно, міркувати не стали. Одночасно була скасована й субвенція з державного бюджету на підготовку ро-бітничих кадрів, яка 2015 року становила близько шести мільярдів гривень.

У подібному становищі опинилися майже всі з 755 професійно-тех-нічних закладів, у яких навчається 174 тисячі підлітків. Саме стільки технікумів, училищ, коледжів і ліцеїв, за даними Мінфіну, було переведено на фінансування з місцевих бюджетів з 1 січня 2016 року.

У численних зверненнях до профспілки працівників агропромислового комплексу викладачі й батьки акцентували увагу на тому, що відмова держави від фінансування призведе до закриття професійно-техніч-них навчальних закладів, їхнього  нераціонального перепрофілювання, відчуження приміщень, зе-  мельних ділянок, а також скоро- чення робочих місць для педагогічних працівників. Окрім  того, відсутність гарантованого фінансування робить професійну освіту недоступною для дітей із малозабезпечених сімей.

Профспілка працівників АПК,  яку очолює Ігор Сопелкін,  із вимогою внести зміни до Держбюджету, аби виправити ситуацію, звернулася до Міністерства аграрної політики та продовольства України, Всеукраїн-ської асоціації сільських і селищних рад. Миттєво відреагував на запит народний депутат, заступник  голови Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Вадим Івченко. Активно підключилася до вирішення питання Федерація профспілок України.

Та найвагоміших «аргументів» додала акція протесту, до якої профспілки вдалися під стінами Кабміну та Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, що зібрався на Всеукраїнську нараду з питань профе-сійно-технічної освіти.

В акції взяли участь понад тисячу викладачів, представників батьківських комітетів, майстрів виробничого навчання, профспілкових організацій. Люди чекали від урядовців і парламентаріїв відповіді, що їм робити в ситуації, коли вже місяць не виплачуються зарплати та стипендії, не забезпечуються харчуванням діти-сироти, а комунальники через заборгованість погрожують припинити постачання тепла, води та електроенергії.

Профільний комітет парламенту запропонував вирішення цієї проблеми. Народними депутатами кількох фракцій були підготовлені та зареєстровані два законопроекти про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік».

 

Від редакції:

Слід відзначити: на сьогодні цим законом визначено, що фінансувати профтехосвіту будуть обласні бюджети за рахунок субвенцій з держбюджету. Однак, поки не прийняті зміни до держбюджету, фінансування профтехучилищ взяли на себе місцеві бюджети. Так, Мелітополь-ська міська рада прийняла рішення профі-нансувати п’ять ПТУ на перші три місяці на суму 10 мільонів гривень. За інформацією першого заступника міського голови Мелітополя Ірини Рудакової, на сьогодні з місцевого бюджету вже виділено 2,4 мільйона гривень для ПТУ. Ці кошти вже пішли на виплату заробітних плат, стипендій та оплату житлово-комунальних послуг. При необхідності міська влада профінансує ПТУ міста і в лютому, підкреслила Ірина Рудакова.

Надалі міська влада планує централізувати професійно-технічну освіту міста. Для цього п’ять ПТУ буде об’єднано в один центр профтехосвіти з двома корпусами у районах міста. Таке об’єднання допоможе зекономити кошти місцевого бюджету, адже «годувати» п’ять ПТУ у різних ра-йонах міста з чисельністю більше 1 тисячі студентів економічно не вигідно.

— Об’єднання закладів профтехосвіти, навпаки, допоможе зібрати в одному корпусі до 800 студентів і дати їм нормальну професійну освіту, а закладам — можливість осучаснити будівлі і технічне оснащення, — каже перший заступник міського голови Мелітополя.