image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

У Вознесенці нікому лікувати дітей

375447_300202936676761_260603653970023_973261_1532320348_nУ Вознесенській амбулаторії загальної практики сімейної медицини немає педіатра, і це значно збільшує навантаження на дитячого лікаря в Мелітопольській центральній район Дітей з села лікують у ЦРЛ

Цю проблему обговорили під час наради медичних працівників району, де представники структурних підрозділів ЦРЛ та районного центру первинної медико-санітарної допомоги звітували про свою роботу за 2015 рік. Завідуюча поліклінічним відділенням центральної районної лікарні Алла Коваленко зазначила, що такого напливу хворих дітей з Вознесенки вона не пам’ятає.

— Такого неподобства, яке наразі склалося в Вознесенській лікарні, ніколи не було. Я в районі працюю все життя. П’ять років я пропрацювала в Костянтинівській лікарні, там ніколи не було педіатра, при відсутності педіатра ми завжди обстежували дітей, так було і у Вознесенці. Педіатр там був дуже рідко, найчастіше був терапевт, і ми завжди дітей обстежували, ніколи нікому не відмовляли,- зазначила вона.

Кадровий голод

Вона також наголосила, що лікарня у Вознесенці має все належне обладнання для обстеження та прийому пацієнтів всіх вікових категорій. Цей же факт підтвердила й завідуюча педіатричним відділенням ЦРЛ Марина Юрків.

— Прийшла мама з чотири-річною дитиною з проханням написати направлення до поліклініки обласної дитячої лікарні. Це направлення може виписати терапевт, сімейний лікар за місцем проживання. У Вознесенці є лабораторія, де роблять забір загально- клінічних аналізів, які необхідні для написання направлення, — наголошує лікар.

Марина Юрків повідомила, що, на жаль, брак кадрів є і в самій районній лікарні. В по-ліклінічному відділенні педіатра зовсім немає, а в стаціонарі він лише один.

Головний лікар  Вознесенської амбулаторії загальної практики  сімейної медицини Юлія Сахно стверджує, що вона за освітою терапевт  і не має повноважень обстежувати малюків.

— Діток приймати маленьких, грудних  я не можу, бо не маю відповідної освіти, і не всі призначення, які необхідні для діток грудного віку, я можу призначати. Діток, що старші 14, школярів — я приймаю.

Як альтернатива — платний лікар

За словами головного лікаря Вознесенської амбулато- рії, поки що відсутність педіатра батьки компенсують зверненням до приватного спеціаліста.

— У нас є лікар-педіатр, який виїжджає, але у приватному порядку. У нас є номер, хто з батьків платоспроможний, лікар виїжджає додому, — за-значила Юлія Сахно.

Штатний педіатр Вознесенської амбулаторії перебуває у другій поспіль декретній відпустці, сімейного лікаря  також в медзакладі немає,  платити приватному лікарю за прийом знайдуть можли-вість не всі батьки. Тож, можливо, що найближчим часом вознесенську малечу продовжать привозити на обстеження до центральної районної лікарні.