image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Міркували над новими назвами вулиць

streetnameМешканці ще 15 вулиць населених пунктів Меліто-польського району визначилися з новими назвами. Про це стало відомо 22 лютого під час засідання комісії з питань ліквідації символів тоталітаризму та повернення історичних назв у районі.

Участь у засіданні взяли районні керівники, представники райдержадміністрації та районної ради, голови сільських рад.

Голова райдержадміністрації Олександр Мангул нагадав, що така потреба продиктована вимогами Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів та заборону пропаганди їх символіки». Саме тому певні назви об’єктів топоніміки мають бути обов’язково змінені.

Олександр Мангул розповів, що на території Мелітополь-ського району під такі обмеження потрапили 1 населений пункт та 115 вулиць і провулків.

— Термін виконання закону органами місцевого самоврядування сплив, надалі функції з перейменування вулиць покладені на голову облдержадміністрації. Але сьогодні в нас є останній шанс, щоб остаточно визначитися та надати свої пропозиції у вищі органи, — підкреслив він.

Так, за результатами проведених громадських обговорень, рішенням сесії Промінівської сільської ради село Совєтське було перейменовано на Волошкове.

Серед 115 об’єктів топоніміки, які підпадають під дію Закону, 100 вже отримали нові назви силами місцевого самоврядування. Доля інших 15 об’єктів топоніміки населених пунктів вирішувалася 22 лютого.

Від Мелітопольського району голові облдержадміністрації надані відповідні пропозиції. Наприклад, вулиці Жовтневі сіл Нове та Садове Новенської сільради перейменовано у вулиці Дружби та Вишнева. А в селі Костянтинівка спільними зусиллями зійшлися на назвах Весняна та Незалежності. Вулицю Щорса у Новомиколаївській сільраді села Зеленчук запропонували перейменувати у Центральну. У селі Високе з`явиться вулиця Щастя замість вулиці Терешкової. В селі Долинське вулиця та провулок Жовтневі тепер називаються Широка та провулок Вільний. Крім того, на території району розташовано 15 пам’ятників та пам’ятних знаків, які потребують демонтажу, 10 з них вже демонтовані, 5 демонтують протягом березня-квітня. Про це вже прийняті відповідні рішення на сесіях сільських рад.