image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Про стан криміногенної ситуації в м.Мелітополі, заходах направлених на її стабілізацію та оздоровлення оперативної обстановки

Особовим складом Мелітопольського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області протягом  майже двох місяців 2016 року  здійснювались організаційні та практичні заходи по запобіганню, виявленню та розслідуванню кримінальних правопорушень. Направлення усіх служб на взаємодію та оперативне виконання вимог наказу № 458 – 2004р. МВС України, «Комплексного плану заходів щодо запобігання злочинності в Запорізькій області на 2010 – 2015 роки».

На основі  аналізу оперативної обстановки  впроваджуються та корегувалися заходи,  направлені на забезпечення правопорядку в громадських місцях та на вулицях міста. Налагоджувались зв’язки з органами місцевого самоврядування, громадськістю.

Станом на 25 лютого 2016 року від мешканців м. Мелітополя надійшло та зареєстровано – 2829  заяв та повідомлень про протиправні дії.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань з ознаками кримінального правопорушення внесено 746  повідомлень мешканців міста.

Зростання кількості звернень свідчить про довіру до поліції.

Аналізуючи структуру злочинності протягом останнього періоду, треба виділити такі: крадіжка особисто майна —  375 (розкрито 98, що складає 26.1%)  з них 26– квартирні крадіжки (розкрито 6, що складає 26,1%),  Пограбування – 31 (розкрито –  7 (22,6%), розбійні напади – 3, розкрито – 1 (33,3%). Завдання тяжких тілесних ушкоджень – 6, розкрито – 2 (33,3%). Навмисні вбивства – 2, обидва розкрито.

Так на при кінці 2015 року у місці було скоєно ряд крадіжок з медичних амбулаторій (№7,10,11,12,14), СШ № 23, філії бібліотеки «ім. Маяковського», школи-інтернату с. Новомиколаївки. Крадіїв — двадцятирічних молодиків встановлено та затримано до ізолятору тимчасового тримання. Загалом ці крадії причетні до скоєння  11 подібних злочинів. Інший затриманий у січні, місцевий мешканець, обґрунтовано підозрюється у скоєні 26 крадіжок та 3 пограбувань.

У поточному році встановлено особу крадія, який лише у січні та на початку лютого скоїв понад 10 крадіжок.

За цей час у громадських місцях зафіксовано 173 злочини  52 (30%) розкрито.

В поточному році до адміністративної відповідальності притягнуто 253    громадянина. Основні порушення це вживання алкогольних напоїв та паління у громадських місцях.

У зв’язку з реорганізацією підрозділу та відсутністю бланків протоколів про адміністративні правопорушення співробітники поліції не мали можливості у повному обсязі виконувати свої обов’язки с профілактиці правопорушень. На сьогодення проблему з печатною продукцією вирішено.

Проблемним питанням залишається профілактика скоєння пограбувань на території обслуговування.

Проведений аналіз показує, що предметом посягання вказаного виду злочину, як правило, є речі з невеликим об’ємом, які перебувають безпосередньо при потерпілому. Про те, у більшості випадків предметом посягання (або 56%) залишаються мобільні телефони, близько  91 % вказаних злочинів скоєні у вечірній та нічний час.

Як правило у громадських місцях, на вулицях, зупинках громадського транспорту, поблизу розважальних закладів та в них.

З метою стабілізації криміногенної обстановки та забезпечення правопорядку на вулицях міста запроваджено спільне патрулювання поліції та бійців Національної гвардії України.  Більша кількість нарядів, особливо в темну пору доби, підвищує рівень реагування на протиправні дії та несе профілактичний характер.

Аналізуючи середньо статистичну особу злочинця слід зазначити, що це особа, яка вперше відважилась на злочин, не готуючись ретельно, не передбачаючи наслідки протиправного проступку, що напевне, збільшує шанси на  розкриття.

Безконтрольна ( не обмежена у часі) продаж алкоголю, викликає зловживання населенням особливо молоддю,  як правило приводить до злочинних проявів. Ще й досі пересічні мешканці ігнорують правила безпеки, залишають на тривалий час без нагляду свої помешкання, не зачиняють вікна в домівках, відмовляються співпрацювати з Державною службою охорони, щодо встановлення систем охоронної сигналізації. Відсутність роботи, скрутне матеріальне становище штовхає неврівноважених людей на пошуки заробітку кримінальним, протиправним шляхом.

Звертаю особливу увагу депутатського корпусу на те, що злочин це категорія більш соціальна.  Правоохоронці ведуть боротьбу с наслідками відсутності у місці у достатній кількості місць для відпочинку молоді, підліткових клубів, зменшення робочих міст та працездатних підприємств взагалі. Тому пропоную розглядати криміногенну ситуацію в м. Мелітополі, як слідство зниження соціального та економічного захисту людини.

На сьогодення оперативні підрозділи поліції обмеженні в використанні негласних, оперативних дій. Зміна нормативної, законодавчої бази не дозволяє повною мірою використовувати певні заходи для оперативного (швидкого) розкриття злочинів, проведення низки слідчих дій.

Але незважаючи на об’єктивні та суб’єктивні причини співробітники Мелітопольського відділу поліції здатні утримати та утримують криміногенну ситуацію у місці під контролем і незважаючи на тимчасові труднощі продовжують цілодобову працю по забезпеченню прав та свобод громадян, протидії злочинності та підтримання публічної безпеки та порядку.

 

Начальник Мелітопольського ВП

ГУНП в Запорізькій області

підполковник поліції                                                                               Ю.О.Буланов