image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Активісти рятували ведмедя Балу

12772996_573598889465025_1327277213_o [1]Минулого тижня у Кирилівці захисники диких тварин, представники виконавчої служби та співробітники Національного природного парку «Синевир» намагалися конфіскувати бурого ведмедя Балу, якого, за словами громадських активістів, у неприйнятних умовах утримували на одній із баз відпочинку.

Клишоногий потерпав від голоду та спраги

Голова Миколаївського міського товариства захисту тварин  Муза Махова розповіла, що про дикого звіра їй  розповіли люди, які відпочивали в закладі. Після цього захисниця сама виїхала на місце і, дійсно, побачила змученого ведмедя на ім’я Балу. Муза Махова також зафіксувала на відео, в яких умовах утримували звіра. Крім ведмедя, на базі відпочинку в звіринці утримували єнотів та різновиди птахів.

— Звірі були голодні, їх не годували. Я коли сюди приїхала, була три дні, ми за власні кошти годували тварин. Об’-їдки виносили люди, які тут же і відпочивали.  Наскільки я знаю, у їдальні поряд хліб, який не доїдали відпочивальники, сушили, і цими сухарями ведмедя підгодовували взимку, — зазначила захисниця тварин.

Після побаченого у серпні 2015 року Муза Махова почала боротися за те, щоб визволити ведмедя з неволі. Для цього вона зверталася до екологічної інспекції та навіть Міністерства екології і при- родних ресурсів України. І таки через суд домоглася, щоб ведмедя дозволили перевезти до реабілітаційного центру НПП «Синевир».

Але по приїзді на місце  дику тварину там не знайшли. Начальник відділу державної виконавчої служби Якиміського районного управління Віктор Федосєєв повідомив, що з’явилася інформація про перевезення Балу до приватного зоопарку у м. Василівка. І дійсно, захисники знайшли ведмедя саме там. За словами Музи Махової, неозброєним оком було видно, що звір виснажений і голодний.

— З жадністю ведмідь насолоджувався свіжою морквою. Він одним залпом випив три літри води, — стверджує жінка на своїй сторінці у соцмережі.

Після цього Балу відправили у «Синевир». Там тварина знаходитиметься в умовах, наближених до природного середовища, вона зможе їсти і пити, коли заманеться, гратися та відпочивати у лісовій місцевості, за станом здоров’я звіра стежитимуть співробітники реабілітаційного  центру.

У кожного звіра — своя історія

Керівник реабілітаційного центру бурого ведмедя парку «Синевир» Ярослав Бундзяк наголосив, що для бурих ведмедів часто перебування в руках малодосвідчених приватних осіб згубно пливає на їх здоров’я.

— У нас в центрі є ведмеді з певними психічними вадами, в деяких психосоматичні травми, є з дистрофією, з повною сліпотою.

Наразі в реабілітаційному центрі проживає 18 бурих ведмедів, Балу став 19-м, у кожного з них своя страшна історія знайомства з людською жорстокістю. Найменших Борю і Настю прикордонники вилучили при спробі їх вивезення за кордон, найстаршій ведмедиці — Ірі вже 33 роки. Ярослав Бундзяк  розповів, що є ведмеді, у котрих на шиї на все життя залишились шрами від нашийників, що врізались в їх шкіру. На жаль, за словами співробітників центру, тварин, що довгий час жили в неволі, вже не можна випустити в дику природу.

Дикі тварини повинні жити на волі

Такої думки дотримується Муза Махова. До того ж вона наголошує, що бурий ведмідь — це червонокнижний вид, і будь-хто не може тримати його на своєму подвір’ї. Захисниця тварин наголошує, що дикі звірі страждають в неволі, дуже часто люди використовують їх для своїх бізнес інтересів і не піклуються про стан здоров’я підопічних. Коли ж у тварини починаються пси-хічні розлади або вона має інші хвороби, її просто вбивають, як відпрацьований матеріал. Муза Махова закликає всіх небайдужих боротися із таким поводженням з тваринами. А любителів фотографуватися зі звірами на пляжі просить, перш за все, спитати у фотографа про документи на тварину. Якщо їх немає, звертатися у поліцію, співробітники якої мають скласти проток та звернутися до екологічної інспекції. Жінка стверджує, що майже всі такі «моделі» для фото придбані незаконно або є контрабандними, і умови, в яких їх тримають, навряд чи можна назвати комфортними.