image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Про історичні місця району — в одній збірці краєзнавців

IMG_4845Дізнатися про культурні, історичні та археологічні пам’ятки Мелітопольського району тепер можливо зі збірки матеріалів, яку минулого тижня презентували в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї. Цей проект був втілений завдяки зусиллям учителів історії,  педагогів, захоплених краєзнавством, та школярів сільських навчальних закладів, громадських діячів.  Всього при укладанні збірки взяли участь понад 50 авторів. Активну допомогу у втіленні проекту в життя надавав районний відділ освіти. Об’єднав  усі дані, які надходили зі шкіл району, автор проекту, в минулому вчитель історії, а тепер співробітник Мелітопольського міського краєзнавчого музею Олександр Чухраєнко.

Всього у виданні описано 110 пам’яток району.

— Всі пам’ятки класифіковані за окремими розділами. Наприклад, пам’ятки ар-хеології, пам’ятки природи, історико-культурні пам’ятки,- розповів Олександр Чухраєнко.

В збірці можна знайти інформацію про пам’ятники, яких вже немає на території району, і про сучасні об’єкти археології, культури та природи. Тож, прочитавши книгу, мешканці району зможуть дізнатися багато нового про добре знайомі їм місця.

Робота над виданням почалася в 2008 році, у 2012 книга була готова до друку, але через брак коштів її видання відклалося на невизначений термін. І лише наприкінці 2015 автори знайшли благодійника в особі директора ПП «РАСА» Анатолія Ракова, який взяв ці витрати на себе.

— Книга, можна сказати, лежала в столі, я її періодично доробляв, доповнював, щоб вона не втратила актуаль-ність. І, нарешті у 2015 році у нас знайшовся приватний спонсор Анатолій Олександрович Раков — відомий бізнесмен, крім того, він відомий як спонсор багатьох добрих справ у районі. Так, він фінансував реконструкцію парку «Цілющі джерела» у Терпінні. А в 2013 році вони з генерал-лейтенантом СБУ Крутовим відновили бліндаж 118-ї стрілецької дивізії поблизу Мордвинівки, — зазначив автор проекту Олександр Чухраєнко.

Одна із співавторів збірки, директор Новомиколаївського шкільного музею Надія Хавер розповіла, що праця над створенням видання була досить копіткою.

— Серед пам’яток, які я описувала — пам’ятник архітектури, будинок купця Калініна, будівля 1914 року — надзвичайна будівля для сільської місцевості. Для пошуку інформації довелося багато працювати в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї, в Запорізькому обласному архіві, — розповіла вона.

Поки що надруковано 300 примірників краєзнавчої збірки, її в першу чергу отримають автори видання та бібліотеки. За словами творчого колективу проекту, на цьому їх робота не завершується — наразі планується створення електронного альбому, який би містив фотографії видатних місць району.