image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Запозичують досвід у мелітопольського «Побратима»

14:20 19.05.2016

Побратим 4В Мелітопольському районі ситуація з виділенням земельних ділянок ветеранам АТО залишається доволі напруженою. В зв’язку з цим у деяких посадовців виникають пропозиції карати осіб, які відмовляють в виділенні землі захисникам країни.

 

Звернулися до прокурора

Про цю проблему 12 травня йшла мова на кущовій нараді з питань підвищення ефективності роботи центрів допомоги учасникам антитерористичної операції, яка відбулася за ініціативи ГО «Центру «Побратим» та за підтримки районної влади. Учасниками діалогу стали спеціалісти держ-геокадастру, органів соцзахисту, співробітники обласної,  районної адміністрацій та інші.

Голова райдержадміністрації Олександр Мангул підкреслив, що за 15 місяців існування «Центру «Побратим» вдалося зробити чимало.

— З громадською організацією «Центр «Побратим» ми маємо повне взаєморозуміння. З першого дня нашої роботи ми поставили за завдання відійти від бюрократизму, перевести всю роботу в площину конкретних дій та конкретних відповідей. Є питання — ми в оперативного режимі   намагаємося його вирішити.  Я вважаю, що від нашої роботи є відповідна користь. Основна мета нашої роботи — це надання оперативної допо-моги демобілізованим воїнам АТО, — підкреслив очільник району.

«Центр «Побратим» веде активну діяльність, направлену на вирішення гострих питань щодо виділення земельних ділянок учасникам АТО.  Про цю проблему розповів начальник сектора Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО у Запорізькій області Борис Лорман.

— Я спілкувався нещодавно з нашим обласним прокурором, і він мені пообіцяв, що поставить завдання перед усі-ма районними прокурорами приймати заяви щодо порушення кримінальних справ на тих осіб, які відмовляють ветеранам АТО в отриманні земельних ділянок. Я вважаю, що це не просто слова, а за ними підуть реальні дії, — підкреслив він.

Половина заяв ще не підписана

В Мелітопольському районі питання отримання землі є також одним із найважливіших, підкреслив представник міжрайонної спілки учасників АТО Мелітополя та Мелітопольського району Володимир Мінко.

— На даний момент одним з найважливіших питань щодо захисту прав та інтересів учасників АТО є отримання землі. За півтора роки з моменту, коли прийшов перший учасник АТО і написав заяву до держгеокадастру — було написано 440 заяв. Із них тільки 213 підписані і надано дозвіл на розробку технічної документації. Результативно це чи ні? Давайте, я вам наведу приклад. Луцький район Волинської області за  площею у два рази менший від Мелітопольського району. А щільність населення більша на 10 тисяч осіб. Але, незважаючи на це, в цьому районі видано 420 дозволів, тобто в два рази більше, ніж нам у Мелітопольському районі, — розповів Володимир Мінко.

Володимир Мінко дав свою оцінку роботі урядовців щодо допомоги учасникам АТО у виділенні земельних ділянок.

— Рік по тому наші хлопці передали начальнику держгеокадастру Владиславу Шляховому інформацію про те, що півтори тисячі гектарів земель в Мелітопольському районі — самозахоплені. Із них 500 гектарів — зарезервовані. Тому можна оцінити, наскільки продуктивно працюють урядовці. Зараз ми намагаємося усіляко впливати на цю ситуацію, — підкреслив він.

Госпіталь чекає воїнів АТО

Начальник управління внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Запорізької облдержадміністрації Олександр Зубченко розповів, яку реальну допомогу отримують демобілізовані воїни АТО.

— На сьогодні до центрів допомоги учасникам антитерористичної допомоги надійшло понад 7 тисяч 500 звернень. Із них майже по 3,5 тисячі — вирішено результативно і надано реальну допомогу. Тобто ми бачимо, що багато з учасників АТО звертається по допомогу і по декілька разів, бо бачать результат. Якщо брати загальну структуру, то це: питання виділення землі, допомога у присвоєнні статусу учасника бойових дій, ви-плата матеріальної допомоги. Місцеві громади теж намагаються максимально підтримати своїх захисників, і за це ми їм дуже вдячні.

За даними облдержадмі-ністрації, мелітопольський «Побратим» є одним з най-ефективніших в області.

— Передовиками-центрами є Мелітопольський район — «Центр «Побратим», Пологів-ський, Приморський та Василівський райони. В цих районах робота центрів налагоджена найефективніше.

Головний лікар Запорізького обласного госпіталю для ветеранів війни Тетяна Ярмощук підкреслила, що демобілізовані воїни АТО, маючи серйозні проблеми зі здоров’ям після проходження служби, не знають, куди їм треба звертатися.

— Обласний госпіталь для ветеранів, розташований на території «Великого Лугу», розширює для героїв АТО кількість ліжок з 110 до 250. Наш госпіталь має всі можливості для безкоштовного лікування воїнів, за підсумками лікування ми дамо лікарняний лист, але нехай ветерани не бояться, ніяких страшних діагнозів, як того вони побоюються, там ставити не будемо.  Ми також можемо направити ветеранів в грязелікарню в Приморську.

Сімейна реабілітація

Після офіційної частини наради керівник Центру надання допомоги учасникам АТО при Мелітопольській райдерж-адміністрації Світлана Алек-сєєва розповіла, в яких напрямках наразі працює органі-зація. Вона акцентувала увагу слухачів на тому, що вже протягом 15 місяців громад-ська організація «Побратим» переймається проблемами демобілізованих учасників АТО м. Мелітополь та Мелітопольського району. У центрі на постійній основі працюють 4 волонтери, 2 психологи та 4 учасники АТО. Перші звернення Центр прийняв у березні 2015 року, на сьогодні до нього звернулося 294 чоловіка. Особливість “Побратима” полягає у тому, що, окрім соціальної адаптації воїнів АТО вони займаються сімейною реабілітацією.

Побратим 6Працівники “Побратима” надають всебічну допомогу військовослужбовцям із зони АТО: психологічну, юридичну, матеріальну тощо. Перш за все, громадська ор-ганізація «Побратим» зару-  чилась підтримкою районного та міського керівництва. Працівники центру допомагають хлопцям із зони АТО вирішити психологічні проблеми, заручившись підтримкою Запорізької психологічної кризової служби. Крім того, Світлана Алексєєва зазначила, що волонтери Центру надання допомоги учасникам антитерористичної операції також співпрацюють з міжнародними організаціями (ОБСЕ, UNISEF) в рамках програми сімейної реабілітації та соціальної адаптації воїнів АТО.

Учасники діалогу висловили впевненість у тому, що досвід роботи мелітопольського «Побратима» стане в пригоді аналогічним  центрам Запорізької області.