image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Степова гадюка вкусила косаря

11:53 23.06.2016

gaduka

Через укус степової гадюки на лікарняне ліжко 18 червня о 9 годині ранку потрапив 36-річний мешканець Мелітопольського району. Плазун вкусив чоловіка у ногу, коли той косив траву в полі. Потерпілого госпіталізували до

реанімаційного відділення Мелітопольської ЦРЛ.

Про це повідомив завідувач відділення реанімації Геннадій Ткаченко. За словами лікаря, потерпілий відчув, що його хтось вкусив за ногу, а коли побачив, що то степова гадюка — одразу ж вбив її.

Чоловік терміново отримав першу медичну допомогу від свого батька, який на той час був поряд.

— Перша медична допомога була надана своєчасно. Відразу після укусу поклали потерпілого і забезпечили йому цілковитий спокій. Потім батько чоловіка почав відсмоктувати отруту ротом. Кров’янисту рідину періодично спльовував. Після чого була проведена іммобілізація та обробка рани антисептичними засобами. А вже після цього його привезли до ЦРЛ.

В лікарні чоловікові була надана вся необхідна допомога. Медики провели симптоматичну терапію, іммобілізували кінцівки, тобто знерухомили їх.

Геннадій Ткаченко розповів, що потерпілий був доставлений в лікарню в тяжкому стані, а після надання медиками закладу першої медичної допомоги, його стан можна оцінювати, як середнього ступеня тяжкості.

— Загрози для життя пацієнта немає, але він поки що залишається в лікарні і продовжує отримувати терапію, — зазначив він.

Геннадій Ткаченко також додав, що степова гадюка, яка є типовою для нашого регіону, загрози для життя не несе, але дуже шкодить здоров’ю людини, викликаючи складні захворювання. Тому вкрай необхідно знати правила першої медичної допомоги.

— По-перше, не можна панікувати. Найголовніше для потерпілого — спокій. Якщо, хтось є поряд, треба попросити, щоб відсмоктали отруту з місця укусу. Потім, за можливістю, обробити місце антисептиком.

Слід також додати, що в Мелітопольській ЦРЛ наразі немає сироватки від укусів гадюк. Тому медичні працівники ще раз закликають бути уважними в місцях масового скупчення змій, а саме на узліссях, галявинах, сінокосах тощо, а також знати, як врятувати людину від непередбачуваних наслідків укусу гадюки.