image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вишивка — захоплення всього життя

IMG_1048Понад 100 робіт, вишитих нитками та бісером, створила мешканка села Нове  Ксенія Корнієнко, яка, попри свій поважний вік, продовжує працювати над виготовленням неповторних  картин та ікон.

Перейняла майстерність у батька

Свою любов до національного мистецтва Ксенія Севастянівна пронесла через все життя. А навчилася вона вишивати у дитинстві у свого батька, який повернувся з Великої Вітчизняної війни інвалідом. Щоб не байдикувати, чоловік займав свій вільний час вишиванням.

Жінка згадує, що у післявоєнні роки вишивка була єдиною прикрасою в їх скромній оселі.

— У нас була хата бідненька. Але її все одно хотілося якось прикрасити. Я, бувало, на скатертинці вишию куточок і вже здається, що трішки затишніше у домівці стало.

Знайти нитки було не просто

У дитинстві, розповідає Ксенія Севастянівна, навіть нитки для вишивання були проблемою. Щоб знайти потрібний відтінок, доводилося докласти чимало зусиль або розпускати якусь тканину.

Жінка наголошує, що вишивання — це досить копітка праця, яка потребує відповідного стану душі. Тому у повсякденних турботах їй не завжди вдавалося знаходити час для свого захоплення.

— Я все життя пропрацювала, у мене 40 років стажу, сім’я, діти, домашні клопоти — як у всіх, життя. Тому вишивала тільки у вільні хвилини. Бо, щоб створити гарну картину, треба час та спокій.

В кожній картині — часточка душі

Кожна вишита картина має свої особливості. Та, за словами майстрині, всі вони однаково близькі її серцю, в кожну жінка вклала часточку своєї душі. Хоча є вироби, які надовго запам’ятовуються через техніку виконання.

Найважче, каже майстриня, передати відтінки тих малюнків, на яких немає яскравих кольорів, де більше напівтонів.

Бісер не до вподоби

Ксенія Корнієнко зазначила, що їй більше до душі вишивка ниткою, хоча ця техніка важча за вишивку  бісером.

— У роботах бісером нічого важкого немає, але мені здається, що він не передасть те, що можна показати нитками. У нитках більше відтінків, а бісер дає лише яскравість, — ділиться своїми думками майстриня.

Свої вироби Ксенія Севастянівна створює не задля продажу, а заради самого процесу творчості, а потім дарує вироби рідним та друзям. Її  роботи завжди займають почесне місце на районних виставках декоративно-ужиткового мистецтва.