image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Співпраця бібліотек і музеїв Мелітопольщини як ресурс розвитку освіти дорослих

DSCN950626 серпня на базі Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького стартував новий проект Науково-методичного центру освіти дорослих МДПУ «Співпраця бібліотек і музеїв Мелітопольщини як ресурс розвитку освіти дорослих». Проект є частиною всеукраїнського проекту «Замінимо мури відчиненими вікнами», який здійснюється у 9 областях: Житомирській, Черкаській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Київській, Сумській, Чернівецькій, Львівській. 

Проект «Замінимо мури відчиненими вікнами»спрямований на розвиток культури співробітництва у локальних спільнотах України через посилення знань і навичок активістів громадянського суспільства, представників місцевих закладів культури, органів влади та журналістів в рамках культурно-освітніх ініціатив, що зорієнтовані на підтримку форм культурного розмаїття та просування інноваційних підходів до освіти дорослих. Під час проекту співробітники бібліотек та музеїв, завдяки партнерству з активістами місцевих громад, зможуть розширити свої функції, розробити культурні та освітні програми для різних груп дорослого населення, стати локальними платформами примирення, діалогу і зміцнення довіри на локальному та міжрегіональному рівнях.

DSCN9623 Локальним проектом «Співпраця бібліотек і музеїв Мелітопольщини як ресурс розвитку освіти дорослих» передбачено проведення серії навчальних семінарів та тренінгів протягом серпня – листопада 2016 р. для підвищення професійного рівня 25 представників бібліотек та музеїв міста Мелітополя та Мелітопольського району, а також практична частина – реалізація новітніх форм роботи культурних інституцій у відповідності до сучасних потреб громади міста та району. Головними партнерами виступили Мелітопольський міський краєзнавчий музей та Централізована бібліотечна система, на базі яких будуть проведені практичні частини проекту – публічні заходи для місцевих мешканців. Керівник проекту в Мелітополі Серій Прийма.

У липні співробітниками Науково-методичного центру освіти дорослих МДПУ було проведено вхідне анкетування для виявлення освітніх потреб співробітників бібліотек і музеїв міста Мелітополя і Мелітопольського району Запорізької області, на основі якого складено план навчальної програми. В результаті проходження програми учасники підвищать рівень комунікативної, ораторської, лідерської, діалогової, міжкультурної, фандрейзінгової компетенцій.

DSCN9618Тренарами обрано професіоналів зі Києва, Львова, Житомира та Мелітополя.

Під час презентації проекту координатор проекту Наталя Іванова зазначила, що серед учасників проекту передбачено проведення конкурсу мікропроектів для проведення публічних культурно-освітніх ініціатив з метою популяризації діяльності закладів для місцевого населення.

Серед основних очікуваних результатів проекту:

  • збільшення кількості культурно-освітніх функцій, послуг, що надаються бібліотеками і музеями міста та району;
  • розширення можливості впливу музеїв і бібліотек на формування культурної політики міста району;
  • підвищено інтерес громади міста Мелітополя та Мелітопольського району Запорізької області до діяльності Науково-методичного центру освіти дорослих МДПУ, бібліотек та музеїв міста та району.

Загальна мета проекту – підвищення культурного рівня жителів Мелітопольщини!

26 серпня відбувся перший з п’яти тренінг  навчальної програми – «Сучасні бібліотечні та музейні практики», який провів запрошений тренер:  координатор виставкових проектів Центру міської історії Євген Червоний (м. Львів). Програма тренінгу включала розкриття актуальних питань: сучасні світові та українські тенденції розвитку музейної та бібліотечної справи. Тренер, який проходив неодноразове закордонне стажування, наголошував «в сучасних умовах бібліотеки та музеї перестають бути осередком традиційної освіти, а стають «третім місцем» після дому та роботи. У перспективі успішними стануть ті, які позиціонуватимуть себе представниками саме неформальної освіти». Учасники програми залюбки ділились власним професійним досвідом, аналізували здобутки та невдачі тазанотовували цінні ідеї.

DSCN9509 Увечері учасників чекала практична частина навчальної програми проекту. Успішний досвід застосування сучасних форм діяльності продемонстрували співробітники Мелітопольського міського краєзнавчого музею – Museum ethno fest. Директор музею Лейла Ібрагімова провела інтерактивну театралізовану екскурсію, що окрім пізнавальної користі вразила спостерігачів акторськими здібностями співробітників музею. Далі учасників проекту та мешканців міста чекав сам Museu methno fest за участі місцевих національних спільнот. Фольклорні, танцювальні ансамблі та колективи демонстрували свої культурні традиції. Кожен присутній мав можливість приміряти костюми різних національностей, зробити селфі у фотозоні, отримати мастер-клас народного танцю чи пісні.

27 серпня пройшов другий тренінг  навчальної програми – «Лідер. Спікер. Партнер» від викладачі кафедри психології МДПУ Олесі Прокофьєвої та Ольги Царькової. Мета тренінгу полягала у розвитку лідерських, комунікативних навичок та формуванню партнерських відносин між співробітниками музеїв і бібліотек міста та району. Тренерки вдало поєднували мінімальний теоретичний матеріал з практичною частиною – вправами, під час яких учасницям доводилось залишати зону власного комфорту тасамостійно робити висновки з ситуацій. Професійні тренерки розкрили секрети успішної самопрезентації, виступу на публіці, вдалого партнерства та командної роботи і взаємодії. В результаті тренінгу сформовано позитивний клімат у колективі та розкрито особистий потенціал учасників проекту.

Наступні тренінги від Науково-методичним центром освіти дорослих МДПУ для співробітників музеїв та бібліотек відбудуться вже у вересні.

Проект «Співпраця бібліотек і музеїв Мелітопольщини як ресурс розвитку освіти дорослих» є частиною міжрегіонального проекту «Замінимо стіни відкритими вікнами» та реалізується за підтримки Інституту міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів (DVV International ), Міністерства закордонних справ Німеччини  та Громадської організації Інформаційно-дослідницького центру «Інтеграція і розвиток».