image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Аграрії вимагають всеукраїнського віче

12:43 01.09.2016

198Аграрії Запорізької області запрошують Президента України, голову Верховної Ради та прем’єр-міністра на всеукраїнське віче. Сільгоспвиробники запевняють, що перейти до таких рішучих дій їх змусило ігнорування владою численних закликів повернути спецрежим ПДВ. Про це та інше йдеться у зверненні до Президії та Політради Аграрної партії учасників аграрного форуму, що відбувся 19 серпня у Запоріжжі. Участь у з’їзді взяли  голова Аграрної партії України Віталій Скоцик, голова Запорізької обласної парторганізації Олег Ніколенко, голови місцевих організацій, в тому числі й члени Мелітопольського районного осередку цієї політичної сили.

Політика влади тягне агросектор на дно

Голова Аграрної партії України Віталій Скоцик переконаний, що політика парламенту та уряду щодо управління економікою, веде до катастрофічних наслідків. Так, щороку Україна збирає рекордні врожаї зернових культур, однак, за словами Віталія Скоцика, цей успіх жодним чином не позначається на добробуті людей.

— Четвертий рік поспіль Україна збирає рекордний врожай зернових. В минулому році Україна побила свій власний історичний рекорд експорту зернових — це майже 40 млн. тонн зерна. В цьому році, за прогнозом Міністерства аграрної політики та продовольства України, ми вийдемо на черговий рекорд в експорті, який буде складати близько 41 млн. тонн зерна. Але чи стали ми від цього багатші? Що ми маємо на сьогодні? За останні два роки в Україні закрилося більше 500 тисяч підприємств малого і середнього бізнесу. Більше 4 млн. людей працездатного віку виїхали працювати за кордон, в тому числі і до країни, з якою ми на сьогодні воюємо, — зазначив Віталій Скоцик.

Вкрасти землю не вдасться

На думку керівника Аграрної партії України, зняття мораторію на продаж земель сільгоспвиробництва та на право купівлі-продажу договорів оренди землі призведе до повного знищення агросектора.

— Хтось дав завдання, через зубожіння українського народу і аграрного виробника вкрасти в українців землю. У нас 25 % світових чорноземів. У відповідності до статті 13 Конституції України, земля належить українському народові, але ми чуємо і чули від попереднього прем’єр-міністра Яценюка пропозицію продати 10 млн. га землі, яка належить державі, потім у лютому цього року він говорив: «Давайте продамо 1 млн. га землі, яка належить українській державі». І що ми бачимо сьогодні? Маючи величезний супротив українського народу, в тому, щоб не вкрали в нас землю, вони пішли іншим, обманним шляхом, і сьогодні у Верховній Раді готовий до реєстрації законодавчий проект про емфітевзис (прим. автора: право користування чужою земельною ділянкою сільськогосподарського  призначення  або її частиною, яке є довготривалим, відчужуваним і таким, що переходить у спадщину).

Заручилися підтримкою

Аграрії Запорізької області також виступають за надання права розпоряджатися землями сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів сільським і селищним радам. В свою чергу, члени Мелітопольської районної організації Аграрної партії України поділяють думки однопартійців та підтримують всі пропозиції, озвучені на форумі.

— Я абсолютно поділяю та підтримую ту резолюцію, яка була прийнята на Аграрному форумі в Запоріжжі. Крім цього, на сесіях райради приймалися звернення до Президента України та прем’єр-міністра щодо повернення спецрежиму  ПДВ. На жаль, ми отримали відповідь, яка не задовольнила аграріїв, — запевняє голова Мелітопольської районної ради, член Мелітопольської районної організації Аграрної партії України Олександр Мордик.

— Цей форум дуже важливий для нас, селян. І виступ пана Скоцика був сьогодні націлений на те, щоб не дати занапастити сільське господарство, повинні бути пільги для аграріїв, бо саме ми тягнемо економіку країни вгору. Аграріям треба об’єднуватися та чітко пояснювати свої позиції», — зазначив директор АФ «Україна», член Мелітопольської районної організації Аграрної партії України Віктор Барцал.

Оголосять загальнонаціональний страйк

На завершення форуму аграрії Запорізької області прийняли резолюцію, в якій вирішено прискорити скликання Всеукраїнського Аграрного віче за участю  Президента України, голови Верховної Ради,  прем’єр-міністра України не пізніше середини вересня для розгляду повернення спецрежиму ПДВ. До того ж сільгоспвиробники виступили за низку законодавчих змін, які необхідні аграрній галузі. Зокрема, впровадження єдиного податку з гектара в залежності від природно-кліматичних умов та нормативно-грошової оцінки землі та повернення права розпоряджатися землями за межами населених пунктів сільським та селищним радам.

В свою чергу, Віталій Скоцик зазначив, що у разі, якщо після проведення всеукраїнського віче не відбудеться ніяких змін щодо оподаткування, аграрії розпочнуть восьмий загальнонаціональний страйк із головною вимогою — повернути спецрежим ПДВ для агровиробників.