image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Отримання послуг через електронні сервіси Міністерства юстиції України

Міністерство-юстиції-УкраїниГоловне територіальне управління юстиції у Запорізькій області активно проводить заходи, спрямовані на забезпечення реалізації пілотних проектів у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, запроваджених Міністерством юстиції України, популяризації нових послуг серед населення.

Головним територіальним управлінням юстиції у Запорізькій області налагоджена належним чином співпраця з органами місцевого самоврядування з питання отримання свідоцтва про народження у закладі охорони здоров’я, де приймались пологи.

Станом на 26.08.2016 року у Запорізькій області функціонують 22 заклади охорони здоров’я, де приймаються пологи,які розташовані у 18 населених пунктах міста Запоріжжя та Запорізької області. Слід зазначити, що у Запорізькій області узгоджено єдиний для всіх медичних закладів час прийому документів та видачі свідоцтв про народження працівниками відділів державної реєстрації актів цивільного стану: з 09-00год. до 10-00 год. з вівторка по п’ятницю. Батьки мають можливість отримати перший документ своїх немовлят – свідоцтво про народження, не витрачаючи зайвого часу на відвідування відділу державної реєстрації актів цивільного стану та постійно залишатися поряд зі своїми малюками.

З початку  поточного року даною послугою скористались понад  2600 громадян. Ця послуга безкоштовна.

Головне територіальне управління юстиції у Запорізькій області зацікавлене у розповсюджені пілотних проектів у відділах державної реєстрації актів цивільного стану та розширенні переліку цих відділів. Так, до роботи з електронним сервісом з проставлення апостиля долучилися ще 4 відділи: Дніпровський, Олександрівський, Комунарський районні у місті Запоріжжі та Якимівський районний відділи державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області. На теперішній час працюють з електронним сервісом з проставлення апостиля 20 відділів державної реєстрації актів цивільного стану Запорізької області.

Інформація про місцезнаходження відділів державної реєстрації актів цивільного стану Запорізької області розміщена на веб-сайті Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області

Проставлення апостиля передбачено міжнародною Конвенцією, підписаною у Гаазі у 1961 році. Україна приєдналася до цієї Конвенції у 2004 році.

Апостиль проставляється на офіційних документах, які виходять від органів юстиції, органів судової влади; на документах, оформлених державними і приватними нотаріусами; на виписках з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Будь-яка особа може із паспортом та відповідними документами, на яких необхідно проставити апостиль, звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану. За проставлення апостиля здійснюється плата в установленому порядку.

Таким чином, із запровадженням Електронного реєстру апостиля значно спростився порядок подачі документів для проставлення апостиля та їх отримання. Громадянам не потрібно їхати до Києва, достатньо звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану та через 2-3 робочі дні отримати оформлені документи.

Всього відділами державної реєстрації актів цивільного стану Запорізької області з початку року прийнято понад 2000 документів для проставлення Апостиля.

04 липня 2016 року Головне управління юстиції у Запорізькій області звернулося до Міністерства юстиції України з проханням розширити перелік відділів державної реєстрації актів цивільного стану, які приймають заяви про реєстрацію актів цивільного стану через веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану».

На теперішній час таку послугу здійснюють три відділи у місті Запоріжжі: Запорізький міський, Хортицький та Заводський відділи державної реєстрації актів цивільного стану.

Тепер заяву на реєстрацію шлюбу, внесення змін до актових записів та інші заяви можна подати через Веб-портал, який розміщений на сайті Міністерства юстиції України та сайті Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області.

Цей пілотний проект запроваджено з метою оптимізації процесу надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану та створення сприятливих умов для їх отримання.

З початку року скористалися послугою подачі заяви через Веб-портал 128 громадян.

Головне територіальне управління юстиції у Запорізькій області в подальшому буде докладати зусиль у популяризації нових послуг серед населення та створенні  позитивного іміджу органів державної влади вцілому.

В.о. начальника управління  

О.С. Долгополов