image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

В селі Лазурне продовжуються баталії за землю

12:16 16.02.2017

лазурноеЦя історія рейдерства землі ДП «СП Лазурне» почалась ще в 2014 році. За цей час спірна земля не оброблялась, лише в минулому році на полях було насаджено соняшник, який завдяки «невідомим особам» зник 29 вересня 2016 року. Врожай соняшника пропав безвісти і вже мабуть давно осів купюрами у карманах рейдерів.

Представники ініціативної групи та громади щоб вирішити проблему пайових земель ДП «СП Лазурне» зустрічалися з губернатором Костянтином Брилем.

В особистій розмові голова Запорізької обласної адміністрації пообіцяв допомогти громаді в приватизації та розпаюванні землі. Проте у мешканців села виникло питання, яке потребує роз’яснення. Яку землю збираються допомогти нам розпаювати, якщо на подальше наше звернення до облдержадміністрації  директор департаменту Н.Ж. Ревуцький відповів, що за інформацією Головного управління Держгеокадастру ДП «СП Лазурне» не є титульним користувачем земель? У селян виникли сумніви у законному вирішенні питання, бо землі ДП «СП Лазурне» є власністю підприємства з 1992 року.

Тому ініціативна група звернулася у Фонд державного майна України, який письмово запевнив, що відповідно до наказу Фонду від 28.03.2011р №439 «Про прийняття рішення щодо приватизації об’єкта» було прийнято рішення з приватизації ДП «СП Лазурне» та створення комісії з приватизації цього  підприємства.

Але зі свого боку уповноважений орган управління ДП «СП Лазурне», а саме Міністерство аграрної політики та продовольства України, не забезпечило у місячний строк згідно  наказу передачу єдиного майнового комплексу державного підприємства до сфери управління державного органу приватизації. Це суперечить вимогам ст. 12 Закону України «Про приватизації державного майна», тому  наказ про прийняття рішення про приватизацію ДП «СП Лазурне» залишається  чинним по сьогодення.

З’явилося бюрократичне коло,  бо департамент облдержадміністрації  вважає, що земля не є власністю підприємства, а Міністерство АПК не підпорядковується і не виконує закон.

Терпіння у селян не безмежне, обманювати громаду пустими балачками, відписками, обіцянками вже неможливо.

Фонд державного майна України, за попередньою домовленістю, готовий вже взяти документацію ДП «СП Лазурне» на приватизацію у тому стані, в якому вона зараз перебуває. Громада села точно знає, що це її земля згідно Закону України, тому просить підтримки ініціативних груп району та області та звертається до журналістів у висвітленні стану законного розпаювання землі ДП «СП Лазурне».

Громада с. Лазурне