image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Смітники поблизу сіл

13:10 21.03.2018

Через несанкціоновані сміттєзвалища, район потопає у непотрібі

Мелітопольський район практично потопає у смітті, і цьому сприяють самі селяни, лишаючи відходи на стихійних сміттєзвалищах. Вирішення цієї проблеми обговорили керівники району під час зустрічі із сільськими головами.

Власними руками руйнують екологію

Начальник відділу управління об’єктами спільної власності територіальних громад району Ігор Пєрєвєрзєв повідомив, що навіть при врахуванні того, що частина їстівних відходів віддається домашній худобі, то згідно з діючими нормативами у районі  утворюється майже 2 475 кубометрів сміття на місяць.  А фактично вивозиться лише 10% від цієї кількості. Централізовано відходи збираються лише у 14 населених пунктах із 67-ми, інші селяни просто не бажають оплачувати цю послугу.

На територіях, де вивіз сміття не проводиться, накопичується безліч стихійних звалищ. На них місцеві мешканці чого тільки не вивозять: пакети, мішки зі старою картоплею, використані памперси, будівельні відходи. Звідти весь непотріб розлітається по полях та лісосмугах, населених пунктах.

— В Мордвинівській, Новгородківській, Новомиколаївській, Світлодолинській сільських радах вивозом сміття ніхто не займається. В результаті на території району існує близько 32 несанкціонованих сміттєзвалища, куди населення вивозить відходи самостійно. Там немає умов для зберігання відходів, вони ні чим не огороджені і весь мотлох розлітається, — констатував невтішну статистику Ігор Пєрєвєрзєв.

Сплачують неохоче

Найбільшим підприємст-вом, що вивозить побутові відходи, є КП «Райсількомунгосп». У інших населених  пунктах таку роботу виконують місцеві комунальні підприємства. Вартість цієї послуги в селах коливається від 6 до 12 грн. з однієї людини на місяць. На ціну, зокрема, впливає віддаленість населених пунктів від полігону сміт-тя у с. Зелене. Та й тут існує  проблема: селяни за послугу сплачують неохоче.

— У Костянтинівці вивозиться сміття 15 років, за останні 3 — 4 роки 99% абонентів сплачують за цю послугу. Перші 10 років — це суди та скандали. Практично 10 років ми боролися, щоб люди почали розуміти та платити, — наголошує директор КП «Райсількомунгосп» Людмила Єфімова.

На її думку, в покращенні ситуації відіграє важливу роль бажання сільського голови та депутатів, які мають затвер-дити тарифи та зобов’язати селян сплачувати за вивіз сміт-тя. Наприклад, в сільських радах, де централізовано зби-рають відходи, вартість послуги вноситься до рахунків за воду.

У підсумку голова райради Олександр Мордик зауважив, що далі так продовжуватись не може, тим паче, що цією проблемою неабияк цікавляться екологи. І штрафи за не-санкціонований вивіз сміття ніхто не відміняв. Він попросив сільських голів провести роз’яснювальну роботу із селянами та налагодити централізований вивіз відходів.

Слід зазначити, що сміття після недбалих селян прибирається під час численних екологічних суботників. Пра-цівники сільських рад, райдержадміністрації та інших районних установ і організа-цій навесні виходять у лісо-смуги та прилеглі до сіл території і збирають непотріб, свій внесок у покращення екології району роблять школярі.

 Та мешканці населених пунктів, які не працюють в бюджетних установах, аж ніяк не поспішають на допомогу, а продовжують і далі тихцем розкидати непотріб.