image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Захист медоносних бджіл від отруєнь

Під час широкого застосування хімічних препаратів у сільському і лісовому господарстві все гострішою стає проблема охорони і захисту бджіл від отруєнь. Неконтрольоване застосування пестицидів, особливо на медоносних культурах, призводить до масової загибелі бджіл, які є запилювачами цих культур.

Юридичні та фізичні особи, які застосовують засоби захисту рослин (ЗЗР) зобов’язані дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєнь – ст.30 ЗУ«Про бджільництво». Необхідно завчасно, до початку проведення обприскування, попередити пасічників через засоби масової інформації (радіо, місцева газета, телебачення та інші засоби інформації)про кожне застосування ЗЗР, а саме: оповіщати  не менш чимза дві доби при використанніназемної апаратури; не менш чим за три доби при використанні авіаційної апаратури;попереджати не пізніше ніжза три доби при застосуванні ЗЗР на медоносних рослинах.В повідомленні слід вказувати дату обробки, назву препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату (ст.37 ЗУ«Про бджільництво»).

При застосуванні хімічного обприскування на медоносних рослинах необхідно попередити пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 кмвід оброблюваних площ.

При авіаційному методі застосування пестицидів і агрохімікатів в повідомленні потрібно оповістити про необхідність вивозу пасік до іншого міста медозбору, на відстань більше 5 км від міста проведення авіаційних обробок на період до 5 діб. Не застосовувати авіаційні обробки пестицидами усіх груп токсичності на сільськогосподарських культурах та інших угіддях, що розташовані ближче 5 км від місць постійного перебування медоносних пасік.

Дозволяється застосовувати у сільському та лісовому господарстві, на присадибних ділянках тільки тi пестициди i агрохiмiкати, що пройшли державну реєстрацію i включені в Перелік препаратів, дозволених до авіаційного та наземного застосування в Україні, роздрібного продажу населенню («Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» і щорічні доповнення до нього). Необхідно використовувати нетоксичні або слаботоксичні для медоносної бджоли інсектициди.

Всі роботи з пестицидами і агрохімікатами проводити в ранкові (до10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. У випадку застосування пестицидів в умовах за­критого ґрунту обробки проводити увечері після закінчення льоту бджіл.

Проводити обприскування наземним методом при швидкості вітру до 3м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне), не порушуючи зону санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, водойм і т.д.

Здійснювати обприскування авіаційним методом слід в ранкові та вечірні години дня, при швидкості руху повітря, що не перевищує – 3м/с(дрібнокрапельне обприскування) і 4м/с (крупнокрапельне обприскування), температурі повітря не вище +22 градуса, робоча висота над об’єктом обробки повинна бути не менше 3 м. При цьому не порушувати зону санітарного розриву(«Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України» ДСП 382-96).

Дозволяється допускати до роботи з пестицидами і агрохімікатами осіб, які пройшли медичний огляд на право здійснення робіт з пестицидами і агрохімікатами, спеціальне навчання та мають допуск (посвідчення) на право роботи, відповідно до ст.11 ЗУ «Про пестициди і агрохімікати».

Бджоляру з метою охорони медоносних бджіл від хімічного токсикозу необхідно виконувати вимоги законодавства України з питань бджільництва. Потрібно зареєструвати пасіку за місцем проживання або за місцезнаходженням у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах.

Бджоляри повинні розміщувати пасіки на земельних ділянках, які належать їм на правах власності або користування, відповідно ст.15 Закону України «Про бджільництво». При зміні назви чи адреси пасіки необхідно проінформувати про це районне (міське) управління державної ветеринарної медицини протягом 10 днів (Наказ Міністерства аграрної політики України і Української академії аграрних наук 20.09.2000р. №184/82).При розміщенні пасік на земельних ділянках інших власників або перевезенні (кочівлі) пасік за згодою інших власників або користувачів,  слід поставити  пасіку на облік у сільській раді, на територію якої прибув на кочівлю, або на території якої розмістив пасіку.

При отриманні повідомлення про проведення хімічних обробок бджолярупотрібно ізолювати бджіл у вуликах або вивезти пасіку в безпечне місце на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів.У випадку авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів слід вивезти пасіку до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місць проведення авіаційних обробок на період до 5 діб, а при проведенні наземних обробіток на відстань 3-5 км від місць проведення наземного обприскування.

Провідний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин управління фітосанітарної безпеки Головного управління  Держпродспоживслужби в Запорізькій областіКурило Г.В.