image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Інформаційно-роз`яснювальна робота начальника Мелітопольського МРВ з питань пробаціїдля осіб, які відбувають покарання у виді позбавлення волі у Державній установі «Мелітопольська установа виконання покарань (№144)»

Життя засуджених у замкнутому просторі налагоджено, все йде своїм чередом та згідно розпорядку, але на жаль кількаметрова бетонна огорожа та колючий дріт – це все, що може бачити в подальшому кілька років людина, яка опинилася у місцях позбавлення волі. Але життя поза межами колонії не зупиняється і стрімко змінюються діюче законодавство, соціальний устрій суспільства, правові норми та навіть відношення до людей які опинилися в місцях позбавлення волі.

06.06.2018 року співробітники Мелітопольського МРВ з питань пробації відвідали ДУ «Мелітопольська установа виконання кримінальних покарань №144» з метою інформування засуджених жінок, які відбувають покарання у цій установі з повноваженнями  уповноважених органів з питань пробації та суб’єктів соціального патронажу під час підготовки осіб, засуджених до покарань у виді позбавлення та обмеження волі до їх звільнення.

Захід було проведено у форматі групової інформаційної зустрічі із засудженими жінками з сектору для тримання жінок, засуджених вперше за злочини невеликої та середньої тяжкості, тяжкі та особливо тяжкі злочини, та сектору для вперше засуджених жінок, які раніше працювали в суді, органах прокуратури, юстиції та правоохоронних органах.

Начальник Мелітопольського МРВ з питань пробації,Виперайленко В.В., ознайомив присутніхз положеннямиспільного наказуМіністерства юстиції України, Міністерства соціальної політики, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства внутрішніх справ України №974/5/467/609/280 від 03.04.2018 року «Про затвердження Порядку взаємодії установ виконання покарань, уповноважених органів з питань пробації та суб’єктів соціального патронажу під час підготовки до звільнення осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк».

В ході бесіди зжінками було роз’яснено саме поняття «Пробація», розглянуто детально мету, форми та принципи роботи яку виконує персонал уповноважених органів з питань пробації; при цьому, особливу увагу Виперайленко В.В.,  приділено пенітенціарній пробації.

Під час зустрічі обговорювались і проблемні питання, які можуть виникати під час підготовки засуджених до звільнення, а саме: до яких державних органів треба звернутись за допомогою після звільнення; порядок реалізація  правосіб, які звільнились на трудове та побутове влаштування; відновлення документів, тощо.

Також, присутнім був роз’яснений порядок працевлаштування у разі  застосування до засуджених заходу заохочення у виді виправних робіт на підставі ст.82 Кримінального кодексу України.

Головне завдання підготовки до звільнення – це завчасно посприяти вирішенню проблемних питань звільнених осіб та їх соціальної адаптації.

Юлія Чеснок, Мелітопольський міськрайонний відділ уповноваженого органу з питань пробації