image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Павло петренко: держава не може допустити, щоб батьки забували про рідних дітей

На державу покладенийобов’язокзахищати права всіхсвоїхгромадян – як дорослих, так і дітей. Тому представникивладимаютьзробити усе можливе, щоб на законодавчомурівні не допускатинавітьможливості того, щоб батьки забували про своїхдітей. Про цесьогодніпід час виступу у ВерховніРадіу рамкахгодинизапитань до Уряду повідомивМіністрюстиціїПавло Петренко.

«Обов’язокдержави – захист прав кожного громадянина. І ми не можемодопустити, щоб батьки забували про своїхдітей. Наше спільне з вами завдання – примусити горе-батька чи -матірвиконуватисвійнайголовнішийобов’язок – дбати про власнихнащадків», — заявив очільникМін’юсту.

Вінпоінформувавнароднихдепутатів, щовжеготовий до другого читання пакет законіву рамкахініціативМіністерстваюстиції #ЧужихДітейНеБуває.

«З одного боку, ми передбачилисправдісерйознісанкції для батьків – як чоловіків, так і жінок – якізабули про власнихнащадків. При цьому ми усвідомили: наше завдання – не лишестимулюватинеплатниківаліментів, але й розвиватиінститутвідповідальногобатьківства та допомагатидобросовісним батькам. Саме тому ми передбачилиреальністимули для тих батьків, якідбають про своїхнащадків», — наголосивМіністрюстиції.

Вінзвернувувагу на те, що на засіданніпрофільногокомітетутривалисерйозніфаховідискусіїщодоположеньзаконів. Адженайважливішимзавданням при підготовцідокументів до другого читаннябувпошукоптимальнихрішень, якізахищали б права і дитини, і того з батьків, з ким проживаєдитина, і того з батьків, хтоживеокремовідродини.

«Ми розвіяликоженміф, якийз’явивсянавколоприйнятих у першомучитаннізаконопроектів. Ми прийнялислушні та конструктивнізауваженнядепутатів. Я хочу подякуватиусім депутатам, якізапропонувалисвої правки. Аджесаме в дискусії за кожною з правок нам разом вдалосявідшліфуватизапропонованіініціативи», — зазначивПавло Петренко.

Він нагадав: минулого року бувприйнятий перший пакет новацій, спрямованих на посиленнявідповідальностібатьків, якіухиляютьсявідсплатиаліментів.

«Ми отрималиприголомшливий результат. Завдякизапровадженимзасобамвпливу, з початку цього року виконавціМін’юсту повернули дітям 1,6 млрд грнзаборгованих горе-батькомабо горе-матір’юаліментів. Це на 70% більше, ніж за такийсамийперіод 2017 року, коли булостягнено 918 млн грн», — додав очільникМін’юсту.

Він закликав народнихобранцівпідтриматиініціативи, спрямовані на захистнайменшихгромадянУкраїни.

«Відіменівсіхбатьків, якісамостійновиховуютьдітей, відімені маленьких українців, якіпотребуютьзахисту, я звертаюсь до кожного з вас, шановнінароднідепутати, з проханнямвідкинути будь-якіполітичнімотиви та усвідомити, що пакет законів #ЧужихДітейНеБуває – цезахист прав мільйонівукраїнськихдітей. І це — головна причина, чомуцізаконимають бути проголосовані. Країна, яка не дбає про дітей – не маємайбутнього!» — резюмувавПавло Петренко.

Як зазначалосяраніше, запропонований пакет законодавчихзміну рамкахреалізації проекту Міністерстваюстиції #ЧужихДітейНеБуваєпередбачає:

  • Збільшеннямінімальноїсумиаліментів на утриманнядитини.
  • Запровадженнясистемифінансовихсанкцій для тих батьків, які не сплачуютьаліментисвоїйдитинібільше року – від 20% до 50% відсуми боргу.
  • Запровадженнясистемиавтоматизованогоарештукоштівборжників.
  • Притягнення до кримінальноївідповідальностіосіб, якіухиляютьсявідсуспільнокориснихробіт.
  • Українці, якіхочутьувійтидо складуКабінетуміністрів, зайняти посади заступниківміністрачи посади категорії «А» та «Б», стати прокурором, керівником НАБУ чи членом НАЗК повиннібудуть подати довідку про те, що вони не маютьборгів перед дітьмибільше 6 місяців. Якщозаборгованість чиновника перевищить 12 місяців – це буде підставою для звільнення.
  • Звільненнядітейвідобов’язкуутримуватинепрацездатних «горе» батька абоматері у випадкунесплатиаліментівпонад 3 роки.
  • Усіобмеженняпершого пакету застосовуватимуться до батьків, які не платятьдітям з інвалідністюабо тяжко хворимдітямнавіть 3 місяці.
  • Податковіпільги для батьків, якісумлінновиконуютьсвійбатьківськийобов’язок, витрачаютьдодатковікошти на гуртки, навчання, спортивні та будь-якііншісекції.
  • Фінансовістимули для місцевоївлади, яка опікуютьсядозвіллям і навчанняммалечі, розвиває дитячий простір на місцях.

Фотоматеріали за посиланням: https://minjust.gov.ua/galleries/vistup-ministra-yustitsii-pavla-petrenka-u-verhovni-radi-kiiv-08-chervnya-2018-roku

Відео за посиланням: https://minjust.gov.ua/watch/vistup-ministra-yustitsii-pavla-petrenka-v-verhovniy-radi-07-chervnya-2018-roku