image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Історія в приватних листах

16:48 27.06.2018

після презентації. Автор Валерій Тимофієв з мелітопольськими краєзнавцями.

Це про книгу «Мелитопольский курган («трудный случай в археологи»)», презентація якої нещодавно відбулася в Мелітопольському краєзнавчому музеї.

Мова йде про листи видатного археолога Олексія Івановича Тереножкіна до своєї дружини, Варвари Андріївни Ільїнської. Звичайно, це було особисте листування, однак кожне послання більше нагадувало детальний звіт дослідника Мелітопольського кургану про все, що відбувалося протягом кожного дня розкопок у червні-вересні 1954 року, про нелегку працю і високу винагороду-знахідку.   Упоряднику видання, науковому співробітнику музею В.М. Тимофієву разом з відповідальним редактором, доктором історичних наук, професором В.Ю Мурзіним вдалося так підготувати матеріали до друку, що книга прочитується, судячи з відгуків,  «на єдиному подиху». Найкращий спосіб переконатися в цьому – звичайно ж, прочитати книгу.

А ось цікавий факт, про який, напевно, не зайве буде розповісти мелітопольцям. В той час, коли в нашому місті відбувалася презентація, син знаменитих археологів і хранитель їхньої епістолярної спадщини Андрій Олексійович Ільїнський прибув до м. Нікополя, де вже третій рік поспіль проводиться Скульптурний керамічний симпозіум «Скіфія. Скіф і Я». Як розповів по телефону Андрій Олексійович, захід присвячений вогняним скульптурам. Вони пусті всередині і при випалюванні створюють неперевершене видовище. Дорослі скульптори разом з юніорами створять 15 вогняних скульптур висотою понад 1,3 метра, які після випалювання залишаться в подарунок місту і стануть частиною Нікопольського Скіфського парку, закладеного в 2016 році в центрі міста перед краєзнавчим музеєм. Вогняна феєрія відбудеться в центрі Нікополя 28 червня, і учасниками цього  дійства зможуть стати всі бажаючі.