image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

«Результат роботи кінолога та собаки з пошуку вибухових речовин – врятовані людські життя», — запорізький поліцейський кінолог Сергій Головко

Вихованці Сергія Головка, 34-річного інспектора-кінолога з пошуку вибухових речовин та зброї кінологічного центру поліції Запорізької області, здатні ефективно виконувати службові завдання з виявлення вибухонебезпечних предметів, охорони громадського порядку та протидії злочинності. Крім того, для поліцейського, вони є зарядом позитиву та енергії.

Лейтенант поліції Сергій Головко до лав міліції, прийшов працювати у 2005 році. Кінологом Чернігівського райвідділу міліції Запорізької області. Потім перевівся до Кінологічного центру Головного управління національної поліції в Запорізькій області.

«За час служби, мені з чотирилапим напарником, доводилось вирішувати різні завдання, зумовлені особливістю роботи. Відпрацювання злочинів, місць відпочинку громадян на масових заходах, огляди територій, розшуки умовних злочинців та небезпечних вибухових предметів. Також доводилось виконувати доручення на Сході України, в зоні проведення бойових дій.

Так, разом з «Царем», моїм бойовим товаришем, несли службу в зоні проведення Операції об’єднаних сил. Також виконували огляди місць скоєння злочинів, шукали небезпечні вибухові предмети та речовини, брали участь у розмінуванні та перевірках на блокпостах, — зазначає Сергій. — Неодноразово «Цар» оберігав мене від небезпеки, попереджав, заспокоював та піднімав настрій».

Наразі поліцейський працює зі службово-розшуковим собакою «Форсом», який не тільки добре виконує службові завдання, але й займає призові місця на кінологічних чемпіонатах та змаганнях.

Так, на ІІІ відкритому чемпіонаті Національної поліції України з багатоборства кінологів, що проходив у місті Дніпро, Сергій разом зі своїм вихованцем зайняв 1 місце у виконанні вправ з подолання смуги перешкод. Серед 36 учасників вони взяли золото з результатом проходження 200-метрової дистанції за 50 секунд.

Крім того, виконали усі заходи щодо затримання умовного правопорушника та зайняли 2 місце, забезпечивши команді кінологічного центру ГУНП в Запорізькій області загальне 3 призове місце.

«Мушу визнати, що робота досить специфічна. Вимагає відкритості, терпіння та чуйності. Чотирилапі підопічні добре відчувають наставників, сприймають, та, можуть навіть не підпустити до себе. На мою думку, ці риси характеру стають у кінологів, майже професійними. Терпіння, чуйність та відкритість добре допомагають мені у повсякденному житті. Знаходити спільну мову з громадянами, колегами, друзями, знайомими. Настроює на добрий лад у спілкуванні з родиною.

Кожного вечора мене з роботи чекають дружина та двоє донечок. Сумують, хвилюються та радо зустрічають. Діти постійно запитують мене про успіхи та досягнення усіх вихованців нашого центру. Цікавляться їхніми уподобаннями. Передають смаколики.

Я не знаю, в якому ще з підрозділів поліції існує така злагоджена співпраця з напарником, як у кінолога з собакою? Де ще можна отримати і позитив, і підтримку, і терапію під час службової взаємодії? Тільки тут. У роботі з щирим та вдячним напарником-поліцейським, у якого немає поганого настрою та небажання працювати, який завжди радий тебе бачити, і виконувати беззаперечно, усі команди та вказівки. Ну, може, хтось таки і переконає мене в іншому. Та і то навряд-чи!», — зазначає Сергій Головко.

Кінологічна служба відноситься до оперативного блоку та призначена для ефективного використання службових собак в охороні громадського порядку, протидії злочинності, конвоюванні заарештованих та засуджених, участь в охороні прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави Національної поліції України. У Кінологічному центрі ГУНП в Запорізькій області працює 19 поліцейських, які використовують у службовій діяльності 40 чотирилапих помічників.

Нагадаємо, у Бердянську поліцейські затримали крадія майна відпочиваючих

Відділ комунікації поліції Запорізької області