image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Як зупинити «чорних» лісорубів?

фото с сайта http://zhzh.info/news/2017-11-14-34192

В Мелітопольському районі браконьєри продовжують масово знищувати лісосмуги. Як боротися з правопорушниками і при цьому забезпечити селян дровами, обговорювали на зустрічі сільських голів, районного керівництва та поліції.

Адмінштрафи  ефекту не дають

Заступник начальника Мелітопольського відділу поліції Віктор Грижинку розповів, що з початку року було складено адмінпротоколи на браконьєрів та заведені карні справи.

— Стосовно вирубки дерев за півроку у нас було складено 9 адміністративних протоколів та заведено 5 карних проваджень. За 9 адмінпротоколами штраф в цілому склав 850 гривень. Уявіть тільки реальний збиток і те, які суми штрафів. 5 карних справ, де була доведена провина, всі знаходяться на експертизі у Києві, — зазначив він.

Але такі заходи поки що дієвих результатів не дали.

Дерева вивозять вантажівками

Семенівський сільський голова Андрій Єрмоленко заявив: мешканці сусідніх сільських рад скаржаться, що кожного ранку спостерігають за перевезенням знищених дерев.

— Кожен ранок десь о п’ятій годині, коли люди починають корів доїти, два «КАМАЗи» завантажені дровами. Кожного дня у супроводі двох легкових машин з боку Астраханки завантажуються дровами вночі, одна машина йде на Терпіння, а інша на Мирне.

А сільські голови зазначили, що з підвищенням цін на газ селяни все частіше опалюють домівки дровами, тому на них неабиякий попит.

— Дуже висока ціна на газ, люди відмовляються від опалення ним і переходять на дрова. Ми їх (дрова) будемо стерегти день і ніч, але це ситуацію не змінить, — зауважив місцевий очільник.

— У наших мешканців просто безвихідне становище. Розумієте?! Вони вимушені купувати у цих лісорубів дрова, бо їх просто ніде взяти, — констатувала Терпіннівський сільський голова Наталія Овсяннікова.

Легальних  дров не дочекатися

На території ж району єдиним підприємством, яке офіційно заготовляє дрова,  є  державне підприємство «Мелітопольське лісомисливське господарство», та його потужностей не вистачає. За словами сільських голів, у лісгоспі треба ще вичекати свою чергу у три-чотири місяці і гарантії, що дрова привезуть, не має.

На це голова райради Олександр Мордик повідомив: лісгосп має обмежені ліміти з випилювання сушняку.  Всі об’єми вирубки затверджуються на рівні міністерства  екології, тож підприємство не має можливості забезпечити весь район дровами.

Терпіннівський сільський голова Наталя Овсяннікова запропонувала налагодити закупівлю дров в інших регіонах України, і тим самим знизити попит на  здобич «чорних» лісорубів.

У підсумку зустрічі представники місцевого самоврядування домовилися розробити алгоритм забезпечення населення доступними дровами, які здобуваються законним шляхом.

А також посилити заходи запобігання вирубуванню лісосмуг, бо в нашій степовій зоні це призводить до знищення родючого шару ґрунту та провокує інші природні негаразди.