image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

27 років незалежності: цифри та факти

12:39 20.08.2018

24 серпня 1991 року у Києві було ухвалено історичний документ – Акт проголошення незалежності України. Юридично наша держава стала самостійною, але фактично – лише в останні роки. Які тенденції панують в економіці й суспільстві сьогодні, аналізував Центр громадського моніторингу та контролю.

Економіка

У другому кварталі 2018 року реальний ВВП України зріс на 3,6% порівняно з минулим роком. Економісти кажуть, що такий вплив має зростання торгівлі з Європою.

Через майже 4 роки дії Угоди про Асоціацію з ЄС42% українського експорту припадає на Європу. У списку товарів – 366 позицій, серед яких такі несподівані, як лижне обладнання чи равлики. За даними Мінекономрозвитку, Україна є одним із найбільших постачальників курятини, яєць, соняшникової олії та вершкового масла до країн Євросоюзу.

При цьому Україна постійно зменшує товарообіг з Росією. Як відомо, 2015 рокуми повністю відмовились від російського «блакитного палива». І за рішенням стокгольмського арбітражу «Газпром» повинен сплатити «Нафтогазу» 2,56 млрд дол. компенсації у «транзитній» справі.

На думку голови Ради Національного банку України Богдана Данилишина, аби прискорити економічне зростання, потрібно «завершити реформи стосовно створення ринку землі, оздоровлення фінансового сектора, протидії корупції та приватизації».

Реформи

Питання реформ однез найактуальніших в українському суспільстві. З 2014 року влада почала оновлення майже у всіх сферах життя: освіті, медицині, обороні, правоохоронній та судовій системі. З’явилася нова патрульна поліція і Верховний суд (вперше в історії сформований на основі відкритого конкурсного відбору). ЗСУ перетворились на потужне професійне військо і зайняли 8-му сходинку серед армій Європи.Було створено антикорупційні органи: Спеціальну антикорупційну прокуратуру, Національне антикорупційне бюро України та Національне агентство з питань запобігання корупції. Незабаром також буде сформовано Вищий антикорупційний суд, що експерти вважають одним із найбільших досягнень цього року.

«Хотів би окремо наголосити, ми його (закон про Вищий антикорупційний суд, – ред.) приймаємо не для МВФ, як дехто може подумати. Ми його приймаємо і не для Венеційської комісії. Не для Ради Європи, не для ЄС чи для США. Ми його приймаємо для України», –прокоментуваврішення Петро Порошенко.

Активно впроваджується реформа децентралізації, завдяки якій місцеві громади отримали гроші для розвитку. Наразі створено 750 об’єднаних територіальних громад. За даними уряду, цього року реалізується 477 локальних проектів на суму понад 4 млд грн. В основному– з енергоефективності, будівництва доріг, шкіл, садочків та медзакладів.

Суспільство

Відродження національної ідентичності, відмова від радянського минулого, європейські  демократичні цінності – це те, чим живе українське суспільство сьогодні. Від  музики, книжок і фільмів і аж до релігії. За даними Нацради з телерадіомовлення, завдяки мовним квотам сьогодні40% радіоефіру звучать українські пісні і 75% телеефіру – українські передачі.

З 2014 року в Україні заборонені комуністична партія і тоталітарна символіка. За даними Українського інституту національної пам’яті, декомунізація майже завершена. За 4 рокибуло відновлено понад 300 історичних назв міст і сіл, перейменовано понад 50 тисяч вулиць та площ, скинуто майже 2,5 тисячі пам’ятників тоталітарним вождям.

Українці відкрили для себе Європу. У 2017 році ЄС лібералізував візовий режим із Україною. Громадяни із біометричними закордонними паспортами змогли подорожувати у 30 країн Європи без віз. За рік цією можливістю скористалися понад мільйон українців.

Зміна суспільних настроїв дозволила також почати об’єднання українських православних вірян. Уже восени Вселенський Патріархат може ухвалити рішення про надання українській церкві автокефалії. За словами експертів, це нарешті нівелює вплив Москви й відновить історичну справедливість.

«Доля української церкви вирішується не у Москві чи Константинополі, а у Києві. Якщо раніше розлам між церквами був адекватним суспільному розламу щодо історії та культури, то зараз у цьому сенсі суспільство більш консолідоване на фоні конфлікту з Росією», –переконаний релігієзнавець Віктор Єленський.

Міжнародна підтримка

У березні 2018 року на офіційному сайті НАТО з’явиласьінформація про те, що Україна стала аспірантом Альянсу, а в червні Верховна Рада ухвалила закон про нацбезпеку, в якому закріпила прагнення України до членства в ЄС та НАТО.

Зі свого боку Захід незмінно підтримує Україну на шляху реформ та зміцнення обороноздатності. США та ЄС непохитні у продовженні економічних санкцій проти РФ за її агресію щодо України.

«Це, поза сумнівом, свідчить про те, що світ лишається солідарним в оцінці дій Росії у Криму і на Донбасі й прихильно ставиться до України», – переконаний експерт «Групи стратегічних і безпекових студій» Сергій Герасимчук.

Сьогодні в активі Києва – унікальні американські протитанкові ракетні комплекси «Джавелін», погоджені 1 млрд фінансової допомоги від ЄС та 250 млн оборонної підтримки від США. Аналітики впевнені, що успішні реформи разом із потужною міжнародною допомогою здатні зробити Україну міцною та конкурентною незалежною державою у світі.

Матеріал Центру громадського моніторингу та контролю