image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

В новій громаді відчули позитивні зміни

12:14 26.09.2018

Першопрохідцям завжди нелегко. Це відчули на собі керівники Новобогданівської сільської об’єднаної територіальної громади, які після створення своєї адміністративної одиниці взялися до налагодження життя населених пунктів ОТГ.

Доходів бюджету поки вистачає

Особливість цієї громади в тому, що вона перша створена в Мелітопольському районі і пішла всупереч перспективному плану. ОТГ об’єднала села Новобогданівської сіль-ської ради Мелітопольського району та село Старобогданів-ка Михайлівського району.

Рік становлення для нової територіальної одиниці видався нелегким, зізнається голова громади Дмитро Хлистун. Місцевий очільник зазначив, що бюджет громади збільшився у рази, але разом зі зростанням доходів побільшало і викликів.

— Зараз немає такого перевиконання бюджету, який був у Новобогданівській сільській раді. Тобто видатки збільшилися. Але найголовніше, що та дохідна частина, яку ми запланували — виконується. А це говорить про те, що у нас поки немає необхідності скорочувати установи культури, освіти та медицини, — запевняє він.

З’явилися ресурси на оновлення шкіл

Дмитро Хлистун зазначив, що самостійність громади дозволила нарешті зробити необхідне оновлення у сільських школах.

— Ми отримали субвенцію від держави на розвиток інклюзивних класів. У Відродженській школі 1-2 ст. покращили матеріальну базу, відремонтували фасади навчальних закладів, — зазначив місцевий очільник.

Він розповів, як тепер організовуватиметься навчання.

— Об’єднані громади йдуть різними шляхами: одні створюють при ОТГ відділи освіти, інші — комунальні заклади. Ми вивчили досвід інших громад та дійшли висновку, що краще зробити єдиний комунальний заклад на базі чотирьох шкіл. Трудові колективи шкіл самі обирали, яким шляхом йти, але більшість підтримала створення КЗ з центром в с. Новобогданівка. Тобто опорна школа знаходитиметься в с. Новобогданівка, а філії у Відродженні, Троїцькому та Старобогданівці.

В свою чергу, завідуюча Відродженською філією КЗ ЗСО I-III ст. «Успіх» Ольга Горбенко тішиться, що навчальному закладу приділяють увагу та надають фінансову підтримку.

— Відремонтовано фасад будівлі, облаштована територія навчального закладу, створені ігрові майданчики. За рахунок коштів ОТГ школа отримала ноутбуки, меблі тощо, — розповідає педагог.

Ремонтують клуб завдяки субвенції

Цього року громада отримала державну субвенцію на розвиток інфраструктури. І, оскільки занедбана будівля сільського клубу у Старобогданівці не витримала випробування часом, частину коштів було вирішено направити саме туди.

— Будівля клубу не бачила ремонту близько 40 років, там повністю руйнуються стіни, віджила своє покрівля. Я вже не кажу, що всередині приміщення. Тому було вирішено направити 1,5 млн. грн. на відновлення клубу. А 1 млн. грн. ми вирішили спрямувати до будинку культури в Новобогданівці, де необхідно завершити ремонт. По Старобогданівці ми розробили проект, та, як виявилося, будівля стоїть без фундаменту. Наразі будівельники взялися за монтаж фундаменту, — зазначив Дмитро Хлистун.

На кошти громади вдалося оновити сільські клуби у селах Відроження та Троїцьке. Тут затишно всередині приміщень, також радує погляд фасад будівлі.

Зношені водогони псують настрій

Та найбільш болючим питанням до останнього часу залишалося водопостачання в тій частині Новобогданівки, де пролягає водогін від Укрзаліз-ниці.

— Раніше держпідприємство було готове передати нам водовід в користування, але ми не мали такої змоги, бо не вистачало коштів. Але згодом, коли спромоглися, залізниця передумала віддавати нам водовід та повторювала, що не буде боротися з розкраданням та великими втратами води. Мережі ваші, ми ставимо на початку вулиці лічильник, що накрутить — те і сплачуйте, обґрунтовували вони. Ми зобов’язали селян встановити лічильники, але різниця між показниками домоволодінь, які розташовані на початку вулиці та на околиці, становила 2,5 раза. Тобто через зношеність мереж і заповзятість громадян втрати води були колосальні. Ось, наприклад, офіційні дані з приладів обліку жителів восьми вулиць, які обслуговуються залізницею, становили 15-20 тис. в місяць, а підприємство виставляло нам рахунок на 80 тис., — бідкається керівник громади.

Дмитро Хлистун говорить, що було прийнято рішення провести реконструкцію мереж, яка вже добігає кінця. На вулицях Новобогданівки змінюють водоводи та виносять лічильники в колодязі.

Вистачає проблем і в Старобогданівці, де вода взагалі подається за графіком.

— Труби вкрай зношені, вода подається за графіком, а на деяких ділянках коріння «врізалися» у трубу та взагалі перекрили рух води. Ми почали робити ремонт системи водопостачання. Для цього розробили два проекти по 1,5 млн. грн. Наступного року хочемо залучити інвестиції, щоб повністю викорінити цю проблему, — переконує він.

Вирішують нагальні питання

Потребує уваги також ремонт доріг. На думку Дмитра Хлистуна, становище більшості з них бажає кращого, але деякі з них взагалі не перебувають на балансі громади, тож там не мають права ви-трачати бюджетні кошти на ремонт цих автошляхів.

— Зробили дорогу до Троїцького у співфінансуванні з облдержадміністрацією. Ми виділили на ці потреби 300 тис. грн. Але все ж залишається проблемою оновлення автошляхів не місцевого значення, які ми просто не маємо права обслуговувати, — наголосив голова ОТГ.

Не все так просто тут і з медичними закладами. Зокрема, в Новобогданівській амбулаторії так і не знайшлося бажаючого на посаду другого сімейного лікаря. Але вдалося зберегти стоматолога, тепер цю послугу мешканці можуть отримати, не виїжджаючи з ОТГ.

Також в громаді піклуються про порядок. Дмитро Хлистун розповідає, що цього року заплановано придбання сортувальних баків для сміття.

— З місцевого бюджету виділено кошти на придбання  15 контейнерів. Ми хочемо привчити селян до чистоти. Ці баки будуть поділені під пластик, скло та целофан.

В планах — залучати інвесторів

Разом з тим, Новобогданівська ОТГ працює над наповненням свого бюджету. Так, нещодавно громада отримала у комунальну власність землі за межами населених пунктів. Дмитро Хлистун вже обмірковує, як це сприятиме залученню інвестора.

— Ми розуміємо, що можемо впливати на прибутки, зараз проводимо інвентаризацію земель, виготовляємо генеральні плани всіх населених пунктів ОТГ, — говорить керівник.

Збільшилися надходження за рахунок успішної роботи з місцевими підприємцями, які до того уникали реєстрації працівників та сплати податків.

— До мене приходять під-приємці, які говорять, що сплачують податки та офіційно реєструють працівників. Але нарікають на те, що деякі роботодавці порушують законодавство. Ми наразі «оголосили війну» таким несумлінним громадянам. Також збільшили податок на акцизні товари.

Дмитро Хлистун переконаний, що створення громади відкрило чимало можливостей. А самі мешканці беруть актив-ну участь у житті громади.

— Об’єднана територіальна громада — це зовсім інший рівень, на сьогодні всі інвестиційні проекти та гранти розраховані саме на громади, їхній розвиток. А фінансування сільських рад кожного року скорочується. Селяни також відчули позитивні зрушення. Вони почали проявляти ініціативу, — запевняє голова ОТГ.

Голова громади запевняє, що не шкодує про об’єднання. Та зауважує: головне,  селяни нової громади бачать перспективи розвитку, які ведуть до покращення якості їх життя.