image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Професійні спілки України, їх види та функції

15:39 01.10.2018

Для того, щоб працівники різних установ, підприємств та організацій мали можливість представляти свої інтереси та захищати свої трудові права, законодавством України передбачено створення професійних спілок.

Законом України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності” (далі – Закон) визначено, що професійна спілка – це добровільна неприбуткова громадська організація, що об’єднує громадян, пов’язаних спільними інтересами їх професійної (трудової) діяльності (навчання).

Членами профспілок можуть бути особи, які працюють на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власності і видів господарювання, або у фізичної особи, яка використовує найману працю. Особи, які самі себе забезпечують роботою, а також особи, які навчаються у навчальному закладі також мають можливість стати членами профспілки.

Громадяни України мають право на основі вільного волевиявлення без будь-якого дозволу створювати профспілки, вступати до них та виходити з них на умовах і в порядку, визначених їх статутами, брати участь у роботі профспілок. Слід відмітити, що відповідно до статті 6 Закону створювати профспілки мають право лише громадяни України, проте іноземні громадяни та особи без громадянства можуть вступати до профспілок, якщо це передбачено їх статутами.

Статутом (положенням) профспілки може бути передбачено членство у профспілці осіб, зайнятих творчою діяльністю, членів фермерських господарств, фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, а також осіб, які навчаються у професійно-технічних або вищих навчальних закладах, осіб, які звільнилися з роботи чи служби у зв’язку з виходом на пенсію або які тимчасово не працюють.

Які функції виконує професійна спілка?

Зараз багато хто недооцінює значення профспілок, хоча, насправді це сильний та впливовий орган, який має багато повноважень та виконує дуже важливі функції. По-перше, профспілка здійснює представництво і захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки у державних органах та органах місцевого самоврядування. По-друге, представляє інтереси працівників і захищає їх трудові права у відносинах із роботодавцем. По-третє, профспілки та їх об’єднання від імені працівників проводять колективні переговори та укладають різного роду договори.

Також, не менш важливо, профспілки мають повне право представляти інтереси працівників в органах, що розглядають індивідуальні трудові спори. Крім перерахованого вище, профспілки та їх об’єднання також мають можливість вступати до міжнародних профспілкових та інших міжнародних організацій, які представляють інтереси представників. А також брати участь в діяльності цих організацій, співробітничати з профспілками інших країн та здійснювати іншу діяльність, якщо вона не суперечить українському законодавству.

Слід відмітити, що громадяни України можуть вільно обирати профспілку, до якої вони мають бажання вступити. Ніхто не може бути примушений вступати або не вступати до профспілки. Підставою для вступу до такого об’єднання є заява громадянина (працівника). Заява про вступ до профспілки або об’єднання профспілок подається в первинну організацію профспілки.

Відповідно до статті 11 Закону професійні спілки, організації профспілок можуть мати статус первинних, місцевих, обласних, регіональних, республіканських та всеукраїнських.

Статус первинних мають профспілки чи організації профспілок, які діють на підприємстві, в організації, навчальному закладі або об’єднують членів профспілки, які забезпечують себе роботою самостійно або працюють на різних підприємствах.

Місцеві профспілки об’єднують не менш як дві первинні профспілкові організації, що діють на різних підприємствах або установах однієї адміністративно-територіальної одиниці.

Обласними називають профспілки, організації яких є в більшості адміністративно-територіальних одиниць однієї області, де розташовані підприємства або установи певної галузі.

Статус регіональних мають профспілки, організації яких є в більшості адміністративно-територіальних одиниць двох або більше областей.

Статус всеукраїнських профспілок визначається за однією з таких ознак:

  • наявність організацій профспілки у більшості адміністративно-територіальних одиниць України,
  • наявність організацій профспілки у більшості з тих адміністративно-територіальних одиниць України, де розташовані підприємства або організації певної галузі.

Можна впевнено стверджувати, що на сьогоднішній день профспілка – це ефективний спосіб представляти інтереси громадян у державних органах та захищати їх права. І хоча більшість людей впевнені, що процес реєстрації професійної спілки складний та тривалий, насправді, щоб без ускладнень та зайвої витрати часу зареєструвати своє  об’єднання, достатньо підготувати потрібні документи, визначені частиною 1 статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» та  звернутись до територіального органу Міністерства юстиції.

 

Статтю підготовлено відділом державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань  Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області