image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Диких тварин рятують від сказу

10:44 04.10.2018

Впродовж жовтня та листопада у лісових та польових масивах Мелітопольського району планується проведення вакцинації диких тварин проти сказу.

Про це повідомила виконуюча обов’язки начальника управління Держпродспоживслужби в Мелітопольському районі Ірина Грибіненко під час засідання протиепізоотичної комісії, яке відбулося 25 вересня. Вакцина буде розповсюджуватися шляхом розкидання приманок з літаків та є безпечною для людей.

— Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні собаки та бродячі тварини, однак основним джерелом вірусу сказу є червона лисиця. У зв’язку зі стійкою циркуляцією вірусу серед диких тварин над територією Запорізької області, в т.ч. Мелітопольського району, планується проведення кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу шляхом розкидання приманок з вакциною із літаків. Приманка безпечна для людей і тварин та має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясо-кісткового борошна. У середині желеподібна капсула з вакциною проти сказу, — розповіла Ірина Грибіненко.

Ірина Грибіненко звернулася до населення з проханням при виявленні приманок не брати їх руками і не переносити з місць розкладання. Вона також додала, що за останні роки на території Ме-літопольського району зареєстровані численні випадки захворювання на цю недугу.

— У 2017 році на сказ захворіло одразу 4 тварини, а у 2018 — 6. Так, в січні в селі Широкий Лан хворий безпритульний кіт покусав селянина, який його прихистив. А в с. Обіль-не Семенівської сільської ради на цю недугу захворіла лисиця, яку підстрелили в лісосмузі, тощо, — перерахувала деякі випадки захворювання на сказ Ірина Грибіненко.

Свинопоголів’ю знову загрожує небезпека

Також чимале занепокоєння викликає африканська чума свиней. Ірина Грибіненко зауважила, що протягом місяця зафіксовано чотири випадки захворювання на цю недугу.

— У Київській, Херсонській та Донецькій областях з 6 по 10 вересня зареєстровано 4 ви-падки захворювання на африканську чуму свиней (АЧС). Тому керівники установ ветеринарної медицини Кам`янко-Дніпровського, Веселівського, Білозерського та Якимів-ського районів, які межують з Херсонською областю, мають посилити заходи безпеки. Наразі на території Херсонської області існує 8 діючих неблагополучних пунктів з АЧС. У Бердянському, Більмацькому, Розівському та Гуляйпільському районах, які межують з Донецькою областю, 5 неблагополучних пунктів, — зазначила вона.

Через такий стан справ і господарства Мелітополь-ського району не повинні забувати про заходи безпеки та працювати в закритому режимі. Ірина Грибіненко наголосила, що в деяких з них знайшли порушення.

— На території Мелітопольського району функціонує 10 господарств, які займаються розведенням свиней та утримують 6898 голів. Була здійснена перевірка ДП ДГ «Відродження» та СБК «Дружба», в результаті якої ми виявили порушення щодо недотримання закритого режиму, а саме відсутність санпропускників, — зауважила вона.

Ірина Грибіненко звернулася до сільгоспвиробників з проханням дотримуватися санітарних норм у своїх господарствах, а селянам рекомендувала купувати м’ясні продукти у перевірених місцях. Тож було вирішено активізувати роботу мобільних груп для контролю переміщення вантажів, заборонити реалізацію продукції тваринницького походження в невстановлених місцях.