image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Сільських листонош поменшає

12:57 10.10.2018

Всього по Мелітопольському району планується скоротити 10 штатних працівників.

Про це під час навчання сільських голів повідомив начальник управління поштовим зв’язком № 3 Запорізької дирекції публічного акціонерного товариства «Укрпошта» Володимир Бірюк. Він розповів, що Мелітопольський підрозділ «Укрпошти» до останнього часу обслуговував Мелітопольський, Веселівський, Приазовський і Якимівський райони та м. Мелітополь, а з 1 липня 2018 року додалися до сфери обслуговування ще Приморський, Бердянський райони та м. Бердянськ.

Володимир Бірюк зауважив, що у деяких населених пунктах Мелітопольського району поштові відділення не приносять прибутку, тож є збитковими.

— За минулий рік з прибутком працювали поштові відділення у с. Високе, Костянтинівка, Новгородківка, Нове, Спаське та Фруктове. Якщо взяти статистику за півроку, то без накладних затрат нерентабельними залишаються відділення у Астраханці, Вознесенці, Зарічному, Лазурному, Новопилипівці, Проміню, Трудовому та Тихонівці. За півроку вони дали мінус 58 тис. 277 грн., — розповів він.

Та все ж повного закриття поштових відділень в районі поки не передбачається.

— Збитки поки покриваються за рахунок тих поштових відділень, які отримують доходи та вважаються рентабельними, — зауважив Володимир Бірюк.

Але якщо таке станеться, поштові відділення можуть існувати, але в іншому форматі.

— Там, де закривалися поштові відділення, наприклад, в Приазовському та Якимівському районах, ми залишили місця доступу, тобто колишній начальник відділу зв’язку оформлювався оператором, входив до штату пересувного відділу зв’язку. Тобто виконував функцію оператора та листоноші, — навів приклад представник «Укрпошти».

Також чимале занепокоєння викликає питання доставки пенсій. Володимир Бірюк висловив побоювання, що незабаром такої послуги «Укрпошта» не надаватиме.

— В структурі доходів доставка пенсій складає близько 40%. А в сільській місцевості вона взагалі на нулі. Наше керівництво заявляє, що «Укрпошта» зазнала збитків, і якщо Пенсійний фонд не підвищить плату за доставку пенсій, ми вимушені припинити доставку цих виплат. Але на сьогодні закуплено більше 5 тисяч POS-терміналів. Пошта має право надавати фінансові послуги, — заявляє Володимир Бірюк.

Слід зазначити, що скорочення відбуваються по всіх відділах держпідприємства. Це пов’язано з реформою централізації «Укрпошти», яка почалася з 2006 року.

Після доповіді сільські голови звернулися до начальника управління поштовим зв’язком із запитаннями. Зокрема, Світлодолинський сільський голова Павло Пейчев зазначив, що селяни нарікають на несвоєчасну обробку платежів. На це місцевий очільник почув, що така ситуація склалася через значне навантаження на працівників «Укрпошти» та реформування установи.

У підсумку спілкування місцевих очільників та представника «Укрпошти» залишилося чимало питань. Тож як надаватимуться поштові послуги на селі, поки що достеменно невідомо.