image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Справжній робот живе в ліцеї «Ерудит»

Змайструвати робота або іншу сучасну технічну модель — все це можливо у Костянтинівському ліцеї «Ерудит», який виграв грант на обладнання в проекті First Lego League.

Навчання робототехніки проходять у гуртках для юних винахідників віком від 9 до 16 років. Як розповіла директор ліцею Світлана Неліпа, перемога далася їм нелегко, бо серед суперників були сильні кандидати на отримання призу.

— На сайті Запорізького інституту інформатизації ми заповнили заявку для участі в проекті. Заступник директора з методичної роботи опрацювала матеріал, заповнила мотиваційний лист і відправила на розгляд комісії. Серед 240 навчальних закладів України, які написали мотиваційні листи щодо отримання гранту FIRST LEGO League, було обрано лише 20 та запрошені у м. Київ на співбесіду. А вже грант отримали тільки 10, серед них, на щастя, були і ми. Конкурс проходив у двох номінаціях: First Lego League Junior для учнів початкових класів та First Lego League для дітей віком від 9 до 16 років. Ми перемогли у номінації старших діток, — розповіла директор ліцею.

Самі вчителі переконують, що працювати із конструктором Лего не тільки цікаво, а ще й корисно та повчально.

— Це можливість цікаво вивчати світ науки, математику, фізику та інформатику. Взагалі конструктор Лего дає широкі можливості розвитку. По-перше, це сучасно, тобто — можливість дітей брати участь в розробці інноваційних технологій. По-друге — це розвиває креативне мислення у малечі, уміння працювати в команді, досліджувати тощо, — переконана Світлана Неліпа.

Світлана Неліпа підкреслила, що учні опановують ази робототехніки під наставництвом тренерів проекту, які пройшли відповідне навчання.

— Вчитель інформатики та вчитель математики вдвох відвідали в Києві тренінги і отримали сертифікати тренерів компанії Лего.

Попереду на учнів, які проявили інтерес до робототехніки, чекає підготовка до змагань на всеукраїнському рівні.

— Наступний крок — це конструювання обладнання, тобто необхідно виготовити стіл для місій, де буде проходити конструювання моделей і рух нашого робота, якого теж треба зробити самостійно. На сьогодні ми отримали все обладнання і розпочали заняття з учнями. У грудні ми маємо брати участь в змаганнях. В цьому сезоні тема First Lego League присвячена дослідженню і вирішенню фізичних та соціальних проблем, з якими зіткнулася людина під час космічних подорожей, — говорить директор ліцею.

Самі школярі отримують неабияке задоволення під час занять наукою та технікою. Вони висловлюють захоплення новим обладнанням та зазначають, що завзято готуються до майбутніх змагань.

— Я буду відповідати за цілість та безпеку робота, допомагати у програмуванні, — розповів учасник проекту, учень 9-А класу Максим.

Тренер проекту Віталій Неліпа підкреслив, що шанси виграти у них чималі, бо до команди ввійшли найсильніші учні, які добре розуміються на інформатиці, математиці, фізиці та інших науках.

Зараз гурток відвідують 30 учнів ліцею, та до навчального закладу запрошують дітей віком від 9 до 16 років зі всіх шкіл району. Навчання безкоштовне.