image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Досвід енергозбереження — громадам на озброєння

15:36 29.11.2018

Реалії нинішнього часу давно вже переконали нас в тому, що без раціонального використання енергоресурсів громади не зможуть ефективно жити і розвиватись. В цьому переконує і напрацьований в різних містах України досвід впровадження енергозберігаючих технологій. Як, приміром, у Чернігові. Місто, не набагато більше за Мелітополь і за площею, і за кількістю населення, і за обсягом бюджетних коштів, змогло здійснити, образно кажучи, справжню енергозберігаючу революцію.

З досвідом цієї роботи запорізькі журналісти змогли познайомитись під час прес-туру «Шлях до енергоефективності. Успішні історії Чернігова», організованого Українським освітнім центром реформ. Чимало корисного в цьому досвіді може знайти для себе і мелітопольська громада.

Вже 7 років Чернігів є учасником проекту Європейського Союзу «Угода мерів» – провідної ініціативи Європейського Союзу, яка охоплює місцеві та регіональні органи влади, готові підвищувати енергоефективність на об’єктах бюджетної та житлово-комунальної сфери.

Місцева влада долучила до власних коштів міста і міжнародні фінанси. Співпрацює нині з проектами українсько-німецького співробітництва (CIZ), Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), НЕФКО, Світовим банком, Європейським банком реконструкції та розвитку. Лише за рік такого співробітництва отримано від спонсорів близько 2 млн. гривень на реновацію (модернізацію та утеплення) приміщень дитячого садка і  найстарішого в місті колегіуму. Споживання тепла скоротилось на 30-35% відповідно у кожному із закладів.

Наразі триває реконструкція підприємств водопостачання. Чернігівським водоканалом для відновлення водомереж вже залучено 23 млн. грн. кредитних коштів Світового банку. В результаті проведених енергозберігаючих заходів споживання тепла і втрати води за рік скоротилося майже на 35%.

Нині в проекті ЄС Угода мерів» — 181 місто-учасник. Серед них, до речі, є і наш Бердянськ. Доєднатися до проекту можуть всі бажаючі, починаючи з найменшої територіальної громади. Міста-учасниці цієї «Угоди» зобов’язуються до 2030 року скоротити на 30% споживання енергії і відповідно викидів вуглецю, а також ділитися набутим досвідом з іншими громадами. Кожен підписант розробив план дій сталого енергетичного розвитку, це покрокова стратегія того, що місто планує зробити в цій сфері. Програма передбачає співфінансування у розмірі не менш, ніж 20% з боку самих громад, що вимагає більшої відповідальності від підписантів.

Вже сьогодні досвід українських міст доводить, що майбутнє енергетичної незалежності України полягає саме у підвищенні рівня енергоефективності. Водночас, цей напрямок дозволить зменшити шкідливий вплив на навколишнє середовище.

 

Ніна Ломоносова