image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Реформа освіти вимагає нових підходів

12:40 05.12.2018

Навчання та виховання дітей дошкільного віку потребує нововведень, зважаючи на реформу української школи. Такого висновку дійшли учасники дискусії за «круглим столом», яка відбулася в Костянтинівській спеціалізованій школі I-III ст. №3 «Прометей» 29 листопада.

Відкриті для спілкування

Ініціатором зустрічі стала редакція міськрайонної газети «Новий день», на базі якої розпочав свою діяльність дискусійний майданчик, створений для діалогу з громадськістю щодо вирішення суспільно важливих питань. Проект втілюється за координацією ОБСЄ в рамках підтримки медіа.

Учасниками дискусії стали освітяни району, представники місцевої влади, депутати сільських рад, обласної ради, громадські організації та співробітник офісу координаторів проектів в Україні Андрій Дзюбенко, а також керівник медіахабу «Твоє місто» у Львові Тарас Яценко. На початку обговорення присутніх привітав Андрій Дзюбенко, який наголосив, що міжнародна організація активно підтримує демократичні інституції в Україні та зауважив, що подібний дискусійний майданчик на базі газети «Новий день» відіграє велику роль у роздержавленні видання, його подальшій співпраці із громадськістю.

Дитсадки переповнені — коштів на нові немає

За «круглим столом» мова йшла про наступність ДНЗ та початкової школи в період реформування освіти в Мелітопольському районі.

Також обговорили стан дошкільної освіти в районі на поточний час. Так, головний спеціаліст відділу освіти райдержадміністрації Наталя Горєва розповіла, що близько 40 населених пунктів не мають дитсадків, в той же час доступність дошкільнят до освіти забезпечують шляхом підвозу малечі до сусідніх дитсадків. Активною формою роботи є групи короткотривалого перебування. У 2018 році в Проміні та Астраханці дошкільні заклади відкрилися на базі шкіл. А директор Астраханської школи Ірина Григор’єва зауважила, що для сільської ради таке об’єднання стало ефективним вирішенням проблеми з забезпеченням малюків освітою. Вона висловила думку, що за такими комплексами майбутнє. Але знайшлися й ті, кому подібний варіант не припав до душі. Так, завідуюча ДНЗ «Веселка» Тетяна Саржан зауважила, що молодшим дошкільнятам непросто знаходитись разом з учнями, треба розраховувати графік харчування, щоб у їдальні вони не зустрічалися, бо малеча потребує більш пильної уваги до себе. Ще присутні висловили занепокоєність переповненістю дошкільних закладів у великих селах, зокрема, у Костянтинівці і Терпінні. Звертаючи увагу на те, що в цих селах є будівлі під дитсадки, але коштів на їх відновлення немає. Хоча сільські ради й розробляють проекти відновлення будівель, фінансування вони не отримують.

Дошкільна освіта потребує змін

Завідуюча ДНЗ «Теремок» Людмила Крижко звернула увагу на інший аспект діяльності дитсадків. Вона зауважила, що «Нова українська школа» потребує і нових підходів до навчання дітей дошкільного віку — вихователі мають знати навчальну програму молодших класів, а вчителі мають знати, чому навчають малечу в старших групах, щоб уникнути дублювання. Педагог впевнена: без цього неможливо досягти гармонії в розвитку дитини. Також вона звернула увагу на відсутність оновленого методичного матеріалу для вихователів з урахуванням реформи шкільної освіти і висловила впевненість, що Мелітопольський район має творчий потенціал задля розробки методичних рекомендацій дошкільним закладам, але це потребує фінансування.

До дискусії також приєднався депутат Запорізької обласної ради Вадим Сухіна. Він наголосив,що реформування освітньої галузі, в тому числі і дошкільної, необхідне, але воно має бути послідовним і не залежати від зміни міністра освіти. В ході дискусії виявилося, що в дошкільній освіті є безліч проблемних питань, більшість з яких вихователі та завідуючі ДНЗ не в силах вирішити самотужки. Тож, у підсумку обговорення пролунала думка про об’єднання зусиль освітян щодо створення методичних рекомендацій щодо наступності ДНЗ та початкової школи в період реформування освіти в Мелітопольському районі.

В свою ж чергу редактор газети «Новий день» Діляра Кудусова запевнила присутніх, що видання готове до будь-якої співпраці, зокрема, розміщення роз’яснювальної інформації для батьків, висвітлення новацій в закладах освіти та обговорення на своїх сторінках болючих питань для освітян.

Опубліковано Мелитопольская горрайонная газета "Новый день" Четвер, 29 листопад 2018 р.