image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вирішують майбутнє Мелітопольського району

Якою буде Мелітопольщина після укрупнення з сусідніми територіями? Відповідь на це питання шукали сільські голови та районні очільники під час засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування, яке відбулося 9 січня.

Варіант укрупнення

Начальник районного відділу містобудування, архітектури та з питань цивільного захисту населення Андрій Здоріченко розповів, що в Запорізькій області впроваджується адміністративно-територіальна реформа, яка передбачає укрупнення районів області. Він довів до відома сільських голів суть моделей нового адміністративно-територіального устрою Запорізької області. Перша розроблена міністерством регіонального розвитку України. Вона передбачає, що в Запорізькій області буде створено п’ять районів. Щодо Мелітопольського району, то до його складу увійдуть цілі сусідні громади.

— Веселівська, Чкалівська, Мирненська, Мелітопольська, Новоазовська, Приазовська, Степанівська Перша, Якимівська та Кирилівська громади, — уточнив він.

Села нинішнього Мелітопольського району будуть поділені на дві громади — одні підуть до Мирненської, інші до Мелітопольської. Голова райдержадміністрації Сергій Селевич роз’яснив, що скоріш за все до Мирненської громади відійдуть Новобогданівська ОТГ, Терпіннівська, Астраханська, Промінівська, Світлодолинська сільради, а до Мелітопольської — Семенівська, Вознесенська, Костянтинівська, Полянівська, Фруктовська, Новгородківська сільради.

Є і альтернатива

Андрій Здоріченко зазначив, що друга модель стала альтернативою системи адміністративно-територіального устрою, її розробила облдержадміністрація. Вона передбачає, що Запорізька область буде поділена на шість районів: Запорізький, Пологівський, Енергодарський, Токмацький, Бердянський, Мелітопольський.

В такому разі залишаться вже існуючі громади, та-кож в районі утворяться ще шість нових територіальних одиниць.

— Облдержадміністрація пропонує, щоб до складу Мелітопольського району увійшли вже існуючі громади: Кирилівська, Якимівська, Веселівська, Новоуспенівська, Гірсівська, Олександрівська, Степанівська Перша, Приазовська, Ботіївська, Мирненська, Новобогданівська ОТГ та Мелітопольська. А також шість проектних: Семенівська, Терпіннівська, Костянтинівська, Новенська, Новгородківська та Нововасилівська.

В свою чергу сільські голови зауважили, що більш схильні до пропозиції облдержадміністрації.

— Я проти пропозиції Мінрегіону. Ми, нарешті, побачили надходження, на кінець року у нас залишилося вдвічі більше вільних залишків, — сказав сільський голова Новобогданівської ОТГ Дмитро Хлистун.

Об’єднати всіх?

Деякі місцеві керівники висловили думку про об’єднання в одну міцну громаду.

— Астраханська сільрада самодостатня, і я хочу працювати самостійно. Мені вистачає і школу утримувати, і лікарню. Але я розумію, що це безперспективно. Нам треба створити одну міцну громаду, — додав Астраханський сільський голова Микола Григор’єв.

Однак єдиної думки міс-цеві керівники так і не дійшли, тож їм було запропоновано надіслати свої пропозиції у письмовому варіанті. Яким шляхом піти, сільські голови мають вирішити до 20 січня.