image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Хто відповідає за шкоду, завдану безпритульними собаками?

Верховний суд роз’яснив, що місцева рада повинна забезпечити порядок на території населеного пункту.

Позивачка звернулась до суду для відшкодування міськрадою матеріальної та моральної шкоди. Вона вказала, що отримала травми через те, що її покусали безпритульні собаки.

Місцевий суд відмовив у задоволенні позову, вказавши на недоведеність незаконних дій відповідача, а також того, що позивачку покусали саме безпритульні собаки.

Однак апеляційний суд позовні вимоги задовільнив, вказавши, що міська рада не забезпечила безпечні умови для життя і здоров’я жителів територіальної громади.

Колегія суддів Цивільного суду ВС погодилась із рішенням апеляції.

Відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та Закону «Про благоустрій населених пунктів», місцеві ради повинні забезпечувати на території населеного пункту чистоту і порядок.

На виконання цих норм місцева влада затверджує правила утримання собак, котів і хижих тварин. Відповідно до них, регулювання чисельності безпритульних тварин покладено на службу районної ветеринарної медицини, яка створюється органом місцевого самоврядування.

Відповідну постанову у справі №503/361/17 ВС прийняв 21.01.2018. ЇЇ повний текст доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM.

За матеріалами: biz.ligazakon.net