image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Прорив колектора визнано надзвичайною ситуацією

12:52 20.02.2019

Забруднення Приазовського зрошувального каналу, яке сталося у січні поточного року через протікання колектора з міськими стічними водами, визнано надзвичайною ситуацією об’єктового рівня. Таке рішення 12 лютого ухвалили члени районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Участь у заході взяли міськрайонні служби, керівництво міськрайонного управління водного господарства та комунального підприємства «Водоканал», на балансі якого знаходиться колектор. Очолив комісію голова Мелітопольської райдержадміністрації Сергій Селевич. На початку обговорення начальник управління водного господарства Микола Слєпкань наголосив, що прорив колектора стався вже не вперше і, якщо ситуацію не виправити кардинально — не востаннє.

За словами Миколи Слєп-каня, «Водоканал» тривалий час усував аварію, але при цьому його спеціалісти, всупереч законодавству, не повідомили природоохоронні організації та водгосп про існуючу проблему. Спеціалістів водного господарства цікавить, що тепер робити з забрудненою стоками водою, яка в зимовий час частково залишилася в каналі.

На це директор КП «Водоканал» Сергій Немченко відповів, що організація не відмовляється від відповідальності, але поскаржився, що обладнання вичерпало свій ресурс роботи, а коштів на глобальну реконструкцію у підприємства немає. Він зазначив, що у попередні роки після дезинфекції води у каналі нарікань на її якість не було. А завідувач Таврійського міжрайонного підрозділу Запорізького лабораторного центру Андрій Мануйленко зазначив, що, хоча центр не має норм перевірки якості води саме в каналі, та потрапляння стоків до системи зрошення не повинно бути.

Після дискусій члени комісії одностайно ухвалили рішення, яким затверджено перевірку якості води в зрошувальній системі, а також враховано залучення до вирішення проблеми екологів. Міській раді та керівництву «Водоканалу» рекомендовано розглянути питання щодо реконструкції трубопроводу очисних споруд, який проходить територією Мелітопольського району.