image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Реабілітаційне лікування застрахованих осіб за новим принципом

Фонд соціального страхування України запровадив адресні програми соціального захисту громадян України.

Зокрема, постановою правління Фонду № 39 від 13.07.2017 «Про затвердження Порядку відшкодування витрат за надані соціальні послуги з лікування застрахованих осіб та членів їх сімей після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України» визначено принципово новий механізм забезпечення застрахованих осіб лікуванням після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів.

З початку 2018 року замовлення та розподіл путівок на відновлюване лікування замінило адресне забезпечення медичною реабілітацією.

Порядок забезпечення відновлювальним лікуванням спростився. Тепер після висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я щодо необхідності реабілітації за певним профілем у лікарню до пацієнта прибуває фахівець Фонду та разом із хворим заповнює заяву про забезпечення реабілітаційним лікуванням. Застрахованій особі надають перелік санаторно-курортних закладів у розрізі профілів медичної реабілітації та пропонують вибрати відповідний санаторій. Далі Фонд узгоджує із санаторієм можливість приймання хворого на реабілітаційне лікування та дату заїзду. Після чого укладають тристоронній договір — між застрахованою особою, органом Фонду та санаторно-курортним закладом.

Договір є документом, що надає право працюючому на отримання послуг із реабілітаційного лікування в санаторно-курортному закладі. У договорі обов’язково зазначається профіль медичної реабілітації, строк лікування (визначається лікуючим лікарем і ЛКК, але не більше 24 днів) і дата початку лікування.

Після завершення хворим курсу реабілітації робочий орган виконавчої дирекції Фонду згідно з актом приймання-передачі та рахунком перераховує санаторію вартість фактично наданих послуг із реабілітації (діагностичні та лікувальні послуги, що надаються за призначенням лікаря та за відсутності протипоказань, послуги із харчування та проживання). Слід мати на увазі, що в разі перевищення вартості граничних розмірів витрат застрахована особа самостійно сплачуватиме різницю коштів на рахунок санаторно-курортного закладу.

Граничні розміри витрат на відшкодування вартості одного ліжко-дня лікування для застрахованої особи або члена її сім’ї (дитини в супроводі одного із застрахованих батьків або застрахованої особи, яка їх замінює (опікуна, піклувальника)) затверджуються правлінням Фонду.

Як і раніше, на весь період стаціонарного та реабілітаційного лікування застрахованій особі видається листок непрацездатності, який із шостого дня непрацездатності оплачується коштом Фонду.

Для посилення контролю за ефективністю реабілітації у грудні 2018 року правлінням Фонду внесено зміни до механізму забезпечення працюючих відновним лікуванням. Так, програму реабілітації було розширено оцінкою ефективності лікування, яка надається за клініко-лабораторними, функціональними і гемодинамічними показниками. Передбачено фіксацію клініко-функціонального стану і загального результату відновного лікування.

Крім того, у програмі лікування зазначається попередньо погоджений перелік послуг, який залежить від профілю медичної реабілітації. За підсумками лікування програму підписують представники санаторно-курортного закладу та застрахована особа, що дозволяє контролювати обсяг отриманих послуг.

Підставою для направлення на відновне лікування до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу є висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я. Фонд фінансує медичну реабілітацію за профілями:

– нейрореабілітація (підгострий період інсультів, черепно-мозкових травм);

– м’язово-скелетна реабілітація (підгострий період після операцій ортопедичних та травматологічних, ревматологічні захворювання);

– кардіо-пульмонарна реабілітація (підгострий період інфаркту міокарда, після операцій на серці; підгострий період захворювань легень, після операцій на легенях; цукровий діабет);

– медико-психологічна реабілітація учасників АТО;

– реабілітація після оперативних втручань на органах зору;

– реабілітація при порушенні перебігу вагітності (ускладнена вагітність);

– інша (соматична) реабілітація: підгострий період після оперативних втручань на органах травлення, сечостатевої системи, жіночих статевих органах.

Мелітопольське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області (далі – відділення) реалізує державну політику у сферах соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності на території міста Мелітополь, Мелітопольського, Приазовського та Якимівського районів.

Протягом 2018 року медичною реабілітацією у відділенні забезпечено 219 застрахованих осіб, що на 63 % більше порівняно з 2017 роком (138 осіб).

Для своєчасного забезпечення застрахованих осіб відновним лікуванням відділенням налагоджено тісну взаємодію з медичними закладами. Так, у 2018 році отримали медичну реабілітацію 148 застрахованих осіб, направлених із ТМО «Багатопрофільної лікарні інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги»  ММР ЗО, що на 68,9 % більше, ніж у 2017 році (102 особи). Удвічі більше порівняно з 2017 роком направили застрахованих осіб на відновлювальне лікування «Мелітопольська районна лікарня» – 28 осіб та «Приазовська районна лікарня» – 26 осіб.

У розрізі профілів медичної реабілітації:

  • нейроребілітація (підгострий період інсультів, черепно-мозкових травм) – 38 застрахованих осіб, що складає 17,35 % від загальної кількості пролікованих осіб у 2018році;
  • кардіо-пульмонарна реабілітація – 80 осіб, або 36,53 % (підгострий період інфаркту міокарда – 14 осіб, стан після пролікованої стабільної стенокардії – 36 осіб, підгострий період захворювань легень – 21 особа, цукровий діабет – 5 осіб);
  • м’язові-скелетна реабілітація – 80 осіб, або 36,53 % (підгострий період після операцій ортопедичних та травматологічних – 8 осіб, ревматологічні захворювання – 72 особи);
  • реабілітація при порушенні перебігу вагітності – 7 осіб, або 3,2 %;
  • інша (соматична) реабілітація – 14 осіб, або 6,39 % (підгострий період після оперативних втручань на органах травлення – 11осіб, сечостатевої системи – 2 особи, жіночих статевих органах – 1 особа).

Вчасне проведення відновного лікування в умовах санаторно-курортного закладу дає людині можливість відновити працездатність та уникнути інвалідності.

Із загальної кількості застрахованих осіб, які у 2018 році пройшли реабілітацію за кошти Фонду у відділенні, 208 осіб (95 %) повністю відновили працездатність та стали до роботи.

Мелітопольське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області